TL de borsa gibi tepetaklak!

TL de borsa gibi tepetaklak!
TL de borsa gibi tepetaklak!

Türk Lirası’nın değeri, Erdoğan’ın Gezi Parkı için uzlaşmaya yanaşmaması üzerine, 21 Ekim 2011’den beri en dü

Türk Lirası’nın değeri, Erdoğan’ın Gezi Parkı için uzlaşmaya yanaşmaması üzerine,  21 Ekim 2011’den beri en düşük seviyeye indi

 

Başbakan Erdoğan’ın, Taksim Topçu Kışlası’nın protestolara rağmen yeniden inşa edileceğini söylemesi, liranın değerini düşürdü.  Sepet bazında TL, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye dönüşünün ardından da Taksim Gezi Parkı’na yapımı planlanan Topçu Kışlası konusunda, uzlaşmacı bir yol izlenmeyeceği yönünde algının devamıyla 2,21’i aşarak 21 Ekim 2011’den beri en yüksek seviyeye tırmandı.

 


En kötü performans

 


Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesini protesto etmek amacıyla başlayan eylemlerin hukuksuzluğa döndüğünü ve derhal son bulması gerektiğini vurguladı ve faiz lobisinin borsada spekülasyon yaparak hükümeti tehdit ettiğini söyledi.
Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesini barışçıl şekilde protesto eden bir gruba 28 Mayıs sabahı erken saatlerde polisin biber gazı sıkması ile başlayan protesto eylemi, Türkiye’de, yüzbinlerce insanın katıldığı protestolara dönüştü. Gezi Parkı olaylarının başladığı 28 Mayıs’ta 2.10 seviyesinde işlem gören dolar/TL, son 10 günlük sürede hem sepet bazında hem de dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en kötü performans gösteren para oldu. Paranın seviyesi; Başbakan’ın, Tunus gezisindeki açıklamaları öncesi sepet bazında 2.1780 seviyesindeydi. TL’nin sepet bazındaki sert hareketine karşın TL’nin dolar karşısındaki değer düşmesinin sınırlı kalmasında, Euro/dolar paritesindeki hareket de etkili oldu.
Paritedeki yukarı yönlü hareket, dolar/TL’nin 1.9215 seviyelerindeki tarihi zirvesini test etmesinin önüne geçti. Dolar, Euro karşısında dün yüzde 1.2 düşüşle 1.3306 ile üç ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün yatay seyir izledi ve ABD kapanış öncesine göre önemli bir değişim göstermeyerek 1.3251 seviyesinde yer aldı.

 


Borsa İstanbul yüzde 3 yükseldi

 


Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri “Gezi parkı olayları” ile ilgili iyimserliğin artmasıyla Perşembe kapanışına göre ortalama yüzde 3 oranında yükseliş kaydetti. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Perşembe günkü kapanışa göre yaklaşık 2.300 puan yükselişle 78.000 puanın üzerine yükseldikten sonra bu dakikalarda 77.700 seviyelerinde dengelendi. İşlem hacmi ise 3,5 milyar lirayı aştı. Analistler, yurtdışı piyasalardaki pozitif hava ve yurtiçinde “Gezi parkı olayları” na yönelik iyimserliğin tepki alımlarının güçlenmesini sağladığını belirtiyor.