Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan korkutan dolar TL uyarısı. Scope Ratings, iktidar yönünü değiştirmezse durumun ne olacağını açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan korkutan dolar TL uyarısı.  Scope Ratings, iktidar yönünü değiştirmezse durumun ne olacağını açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Scope Ratings, Türkiye'nin kritik bir eşikte olduğunu vurgularken, sermaye kontrolleri ve rezervlerin kullanılmasının lirada değer kaybını önlemesinin muhtemel görünmediğini ifade etti.

Scope Ratings Ülke ve Kamu Sektörü Notları Direktörü Dennis Shen gerçekleştirdiği analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın yüzde 20''nin üzerindeki enflasyona, vatandaşlarının harcanabilir gelirlerinin aşınmasına rağmen faiz oranlarını düşürerek ekonomik büyümeyi hızlandırmaya ve ihracatı artırmaya bağlı olduğu ortamda Ankara''nın kullanabileceği sadece birkaç seçenek olduğunu açıkladı.

Foreks''in açıklamalarına göre; kur krizinin yeterince kötüleşmesi ve merkez bankasının liradaki cari satış baskısını hafifletmek ve enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırabileceğinin altını çizen Shen, bunun haricindeki seçeneğin TCMB''nin sermaye kontrolleri uygulaması olduğunu düşünüdğünü belirtti. "TCMB yeniden sermaye kontrolleri uygulayabilir, dövize erişimi sınırlayabilir, yerel ve yabancı bankalardan döviz arayabilir ve 2018-2020 arasında olduğu gibi rezervler yolu ile kuru savunabilir" açıklamalarını yapan Shen, diğer merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırdıkları bir ortamda 16 Aralık''ta faiz indirimi yönünde herhangi bir kararın lira üzerinde daha da baskı yaratacağının altını çizdi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, rotasını değiştirmez ve seçimlerde bir mağlubiyet kaçınılmaz görünmeye başlar ise 2022 ve 2023''te siyasi gerilimlerin yükselmesi büyük olasılık" öngörüsü de yapan Shen, ekonomide ve lirada krizi ek olarak mir siyasi kriz riskinin Türkiye''nin B/Negatif olan yabancı para cinsinden kredi notu için ciddi bir kırılganlığı temsil ettiğini de vurguladı.

İlgili Haberler