Şeker hastalarına çok önemli uyarı. Kan damarlarına aşırı baskı yapıyor

Şeker hastalarına çok önemli uyarı. Kan damarlarına aşırı baskı yapıyor
Uzmanlar, tip 2 diyabeti bulunan vatandaşların çok dikkat etmesi gerektiğini aksi takdirde, kan damarlarının tıkanması sonucunda felçlerin yaşandığını duyurdu. İşte uzmanlar tarafından şeker hastalarına önerilen uygulamalar…

Başta ülkemizde olmak üzere dünyada en önemli hastalıkların başında şeker hastalığı geliyor. Hastalık her ne kadar sağlıklı yaşam koşulları ile kontrol altına alınsa da bazı durumlarda insan hayatını tehlikeye sokabiliyor.

Sağlıklıyız.com’da yer alan habere göre Tip 2 diyabeti tek bir sağlık sorunu olarak görmek oldukça eksik bir bakış açısı, zira tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi diğer sağlık sorunları için de riskinizi de artırır.

YÜKSEK ŞEKER DAMARLARA ZARAR VERİYOR

Kalp hastalığı ve felç, diyabetli yetişkinler arasında önde gelen iki ana ölüm nedenidir. Tip 2 diyabet hastalığınız olduğunda vücudunuz kendi başına normal kan şekeri düzeylerini koruyamaz. Kan şekeri seviyenizi düzenlemek için yeterli insülin hormonu üretemeyebilirsiniz veya vücudunuz insülinin etkilerine karşı dirençli olabilir. Sonuç: İlaç veya diğer yönetim stratejileri olmadan, normalden daha yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olursunuz.

Zamanla, bu yüksek kan şekeri seviyeleri birçok kan damarınıza zarar verebilir. Kan damarlarınızın daralmasına neden olabilir ve bu da kalbinizin oksijenden zengin kanı etkin bir şekilde vücudunuza pompalamasını zorlaştırabilir. Beyninize giden bir kan damarı, kanın geçemeyeceği kadar dar ise (veya tıkanırsa), felce neden olabilir.

Risk faktörlerini tanıyın:

Tip 2 diyabet, felç geçirme riskinizi artırabilecek tek faktör değildir. Diğer birkaç faktör de rol oynar:

Kan basıncı: Yüksek tansiyonunuz olduğunda kalbinizin vücudunuza kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir. Bu süreç, kan damarlarınıza çok fazla baskı uygulayarak felç riskinizi artırabilir.

Kolesterol seviyeleri: Kötü kolesterol olan yüksek LDL seviyeniz varsa, felç için bir risk faktörüdür.

Fazla kilo: Obez veya aşırı kiloluysanız, bu fazla kilolar diyabetinizi yönetmenizi zorlaştırabilir ve kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir. Tip 2 diyabet hastaları, şeker hastası olmayanlar insanlara göre bu sorunlarla daha çok mücadele etmek zorundadır. Çünkü bu sorunları onların ölüm riskini artırıyor. Maalesef, ailede kalp hastalığı öyküsü kontrol edemeyeceğiniz bir risk faktörüdür. Ancak felç geçirmiş, kalp krizi geçirmiş veya başka bir kalp rahatsızlığı geçirmiş bir aile bireyiniz varsa, genetik olarak hastalık riskiniz var demektir.

FELÇ RİSKİNİZİ AZALTMANIZ GEREKİYOR

Felç geçirme şansınızı düşürmek için ne yapabilirsiniz? Neyse ki, seçenekleriniz var. Kan şekeri düzeylerinizi günlük olarak takip etmeniz önemlidir, ancak zaman içinde kan şekeri düzeylerinizi izlemek de aynı derecede önemlidir.

Ek olarak, kan basıncınızı ve kolesterolünüzü de ele alın. Kan basıncınızın ve kolesterol düzeylerinizin sağlıklı aralıkta olup olmadığını belirlemek için doktorunuza danışın ve eğer değilse, sorunu çözmek için ilaçları da içerebilecek bir plan hakkında konuşun. Bunları sağlıklı seviyelerde tutmak kalbiniz için iyidir. Öyleyse sigarayı bırakmak da öyle. Ve egzersiz yapmayı da unutmayın! Haftada üç gün (veya daha fazla) en az 150 dakikalık orta derecede yoğun egzersiz, vücudunuz için pek çok yönden harikalar yaratacaktır. Kilonuzu yönetmenize ve kalp-damar sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacak ve bu da felç riskinizi azaltacaktır.

İŞLENMİŞ GIDALAR TEHLİKELİ

Son olarak, sağlıklı bir beslenme sistemi uygulayın. Genel olarak, tam tahıllar, taze meyveler ve sebzeler açısından zengin, ilave şeker ve tuzların az olduğu bir diyet, başlamak için iyidir. Zeytinyağı, baklagiller, cevizler ve omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek balık gibi kalp sağlığına uygun ürünleri seçin ve az yağlı veya yağsız süt ürünlerini tercih edin. Genellikle yüksek sodyum içeren işlenmiş gıdalardan uzak durun.

İlgili Haberler