Son Dakika: Danıştay savcısı mütalaasını açıkladı: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı

Son Dakika: Danıştay savcısı mütalaasını açıkladı: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali istemiyle açılan davanın duruşması Danıştay’da yapıldı. Danıştay savcısı, çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu açıkladı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptalini talep etti. Heyet, kararı yazılı açıklayacağını bildirerek duruşmayı sonlandırdı.

20 Mart 2021''de Resmi Gazete''de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, kadın haklarını savunan ve AİHM kurallarını esas alan bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi''nden ayrılmıştı.

Bir süredir başta Yeni Akit gazetesi ve çevresi olmak üzere dinci kesimlerden “aile yapısını bozduğu gerekçesiyle” iktidara sözleşmeden çıkılması için baskı yapılıyordu.

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan(3 Haziran 2011) , İstanbul Sözleşmesi''nin imzalanmasını "Kadına Şiddet Artık "İnsan Hakkı İhlali." Sözleşme, Türkiye''nin öncülüğünde hazırlandı." ifadeleriyle duyurmuştu.

‘DANIŞTAY TARİHİNDE BİR İLK’

Basın açıklamasının ardından avukatlar başta olmak üzere kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, sırayla duruşmanın yapılacağı konferans salonuna alındı. 550 kişilik salon tamamen doldu.  

Bugünkü duruşmanın Danıştay tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çeken heyet başkanı, “İlk defa bu kadar çok katılımlı bir duruşma yapacağız” dedi.

''İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN AYRILMA KARARI HUKUKA AYKIRIDIR''

AKP''li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan davanın duruşması, Danıştay 10. Dairesi’nde bugün (28 Nisan2022) yapıldı.

Danıştay Savcısı duruşmada tarafların savunmalarının ardından bildirdiği esas hakkındaki görüşte, çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

Duruşma bitti. Danıştay''ın bir ay içinde kararını vermesi bekleniyor. Karar yazılı olarak açıklanacak.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ''Nİ UYGULATACAĞIZ"

Konuya ilişkin Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu''ndan yapılan açıklamada, "Yüzlerce kadının savunmasıyla duruşma sona erdi. Danıştay savcılığı da kadınlar da toplumun çoğunluğu da aynı şeyi söylüyor: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı anayasaya aykırıdır! Verilecek karar ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız" ifadelerine yer verildi.

 

DURUŞMA ÖNCESİ POLİSLERDEN KADINLARA DARP

Duruşma öncesi Danıştay önünde kadınlara polis müdahale etti. Danıştay''ın içine giren çevik kuvvet ekipleri, kadınları darp ederek gözaltına alındı.

Bazı kadınların yerlerde sürüklendiği görüldü.

İstanbul Sözleşmesi nedir, neden kaldırıldı? İstanbul Sözleşmesi maddeleri neler?

İlgili Haberler