CHP’nin Kerkük raporundakİ acı gerçek

CHP’nin Kerkük raporundakİ acı gerçek
Heyette bulunan CHP’li Toptaş, Türkmenlerin sadece IŞİD’in değil peşmergelerin de hakaret ve eziyetini göğüslemek zorunda kaldığını söyledi. Toptaş, “Türkmenler çaresizlik içinde. Yeterli yardım almıyorlar” dedi.

CHP’nin Kerkük raporundakİ acı gerçek

450 bin kişi evini terk etti
TÜrkmenlerİn büyük göç verdiğini, 450 bin kişinin yurtlarını terk ettiğini, bunların ancak 60 bininin geri döndüğünü gözlemlediklerini anlatan Toptaş, “Gidenlerin geri dönme şansları da çok az” ifadelerini kullandı.

Iraklı Türkmenlere peşmerge zulmü!
CHP’li Toptaş, Türkmenlerin sadece IŞİD’in değil, peşmergelerin de hakaret ve eziyetini göğüslemek zorunda kaldığını ve çaresizlik içinde olduklarını söyledi

Haber: Fatih Erboz
IŞİD terör örgütünün Irak’ta Türkmenlere yaptığı zulüm ve sürgün tartışılırken CHP Kerkük heyetinin hazırladığı ön rapor acı bir gerçeği de gözler önüne serdi. Raporda Türkmenlerin yalnızca IŞİD’in değil çapulcubaşı Barzani’nin peşmergelerinin her türlü hakaret ve eziyetini de göğüslemek zorunda kaldığı belirtilerek, “Türkmenler çaresizlik içinde. Eskisi gibi ticaret yapamıyorlar. Ekonomik durumları zayıf. Kürtler bölgedeki Türkmen işadamlarına ve zenginlere önceki dönemlerde ciddi zararlar vermiş. Ölümle tehdit ederek bölgeden sürmüş, kalanlarını ise suskun, pasif hale getirmiş” denildi.

Yardım yeterli değil
Heyette bulunan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, bölgedeki Türkmenlerin yaşam koşullarının  sağlığa uygun olmadığını söyledi. Kamplara sığınmak zorunda kalan Türkmenlere Türkiye’den yeterli yardım gitmediğini vurgulayan Toptaş şunları söyledi: “Türkiye, Türkmenleri bölgede yalnız bırakmış. İstedikleri oranda destek alamıyorlar. Türkiye onları özellikle siyasi alanda yalnız bırakıyor. İletilen önemli sorunlardan biri de bu. Türkmenlere insani yardım yapılıyor ama yeterli değil. Kampların durumu iyi değil. Gelen yardımlar organize biçimde dağıtılmıyor. Kamplardaki herkes başının çaresine bakıyor. Özellikle Türkmen doktorların da durumu iyi değil. Onları da süreç içinde zayıflatmışlar.”

Giden geri dönmüyor
Türkmenlerin Irak’ın güneyine büyük göç verdiğini, 450 bin kişinin yurtlarını terk ettiğini, bunların ancak 60 bininin geri döndüğünü gözlemlediklerini anlatan Toptaş, bölgede 150 bin kişinin kaldığını kaydetti. Toptaş, “Gidenlerin geri dönme şansları da çok az. Evlerini IŞİD baskısından dolayı terk edenlerin durumu çok kötü. Kerkük ve etrafındaki yerleşim yerlerinde bazıları okullarda, bazıları da inşaatlarda kalıyor” diye konuştu.

“İhmal ettik” itirafı
Kerkük’e yapılan ziyaretin öğretici olduğunu belirten Toptaş, parti olarak burayı ihmal ettiklerini anladıklarını söyledi. CHP’nin bundan sonra bölgeye daha çok ilgi göstereceğini ifade eden Toptaş, şöyle konuştu:  “CHP olarak Türkmeneli bölgesini çok ihmal ettiğimizi anladık. Ziyaretin bizim açımızdan bir önemi bu oldu. Bundan sonra bölgeyle her anlamda daha yakından ilgileneceğiz. Türkmenlerin yaşadıkları sorunları daha çok dile getirmemiz gerekiyor. Eğer dile getirirsek sorunlar ve oradaki durumlar daha çok konuşulur ve tartışılır. CHP olarak bölgeyle ilişkilerimizi daha da sıklaştıracak ve geliştireceğiz.”