Suriyeliler için 40 milyar dolar harcadık: Diğer komşular ne yaptı?

Suriyeliler için 40 milyar dolar harcadık: Diğer komşular ne yaptı?
Türkiye’de 650 binin üzerinde Suriyeli çocuk eğitim görürken Suriyeliler için hükümet tarafından 40 milyar dolar harcama yapıldı. Suriye’nin diğer komşusu Ürdün’de ise sığınmacılar kamptan çıkamazken, hükümetin bir eğitim politikası bulunmuyor.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Türkiye, en fazla Suriyeli sığınmacıyı barındıran ve en fazla para harcayan ülke olurken, Suriye’nin diğer komşularının sığınmacı politikaları dikkat çekiyor.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası yaklaşık 11 milyon kişi evlerini terk edip başka ülkelere göç etti. Türkiye ve Avrupa ülkelerine ise toplamda 6 milyonun üzerinde insan göç etti. Bu rakam, 2. Dünya Savaşı’nın ardından en büyük göç dalgası olarak kayıtlara geçti.

Son açıklanan rakamlara göre, Türkiye, dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke oldu. Ülkedeki Suriyelilerin sayısı 4 milyonu geçerken, diğer ülkeden gelenler ile birlikte 6 milyonun üzerinde kişi sığınmacı statüsünde bulunuyor.

Suriye’de başlayan iç savaş sonrası diğer komşu ülkelere göç eden sığınmacıların sayısı ise dikkat çekiyor. Lübnan’da 1 milyon Suriyeli bulunurken, Ürdün’de ise bu rakam sadece 650 bin seviyesinde. Irak ise ülkesinde 230 bin Suriyeli sığınmacıyı barındırıyor.

EN ÇOK PARAYI TÜRKİYE HARCADI

Suriyeli sığınmacılara 2011 yılından bu yana en çok parayı ise yine Türkiye harcadı. Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’nin harcadığı para 40 milyar doları bulurken, Lübnan ise 20 milyar dolar harcadı. Ürdün ise Suriyeli sığınmacılar için 10 milyar dolar harcadı.

ÜRDÜN’DE SIĞINMACILAR KAMPTAN ÇIKAMIYOR

Türkiye’de sığınmacılar, bulundukları kamplardan istedikleri gibi ayrılıp başka yerlere gidebilirken, Ürdün’de ise Suriye sınırında bulunan ve 50 bin kişinin bulunduğu kamptan güvenlik gerekçesi ile kimse çıkamıyor. Ülkede ayrıca Suriyelilerin sınır dışı edilmesinde artış yaşandığı kaydedildi.

TÜRKİYE’DE 600 BİN SURİYELİ ÇOCUK EĞİTİM GÖRÜYOR

Türkiye’de Suriyelilere harcanan paranın önemli bölümü ise eğitime gidiyor. Ülkede yaşayan bir milyonun üzerindeki Suriyeli çocuğun 600 bini eğitim görüyor. Ayrıca bu çocukların önemli bir bölümü kendi dillerinde eğitim görüyor. Suriye’nin diğer komşusu Ürdün’de ise sığınmacı çocukların sadece yüzde üçü eğitim görüyor. Ürdün hükümetinin Suriyeli çocukları için bir eğitim programı bulunmazken, çocukların eğitimi AB projeleri ile sağlanıyor. 

İlgili Haberler