Balbay, CHP yöneticileriyle 'kokteyl'de...

Balbay, CHP yöneticileriyle 'kokteyl'de...
Balbay, CHP yöneticileriyle 'kokteyl'de...

Yüzde 10 barajının demokrasinin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, AKP’nin darbe yasalarının arkasına

Yüzde 10 barajının demokrasinin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, AKP’nin darbe yasalarının arkasına saklanmayı bırakması gerektiğini söyledi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa çalışmalarına ilişkin “59 madde üzerinde mutabakat sağlanmışsa gelecek. Parlamentoda grubu olan partiler 59 veya 60 veya 65 madde üzerinde anlaşırlarsa getirirler biz de kabul ederiz” dedi. Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara İl Başkanlığınca düzenlenen etkinlik öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Daraltılmış ve dar bölge sistemlerinde, CHP’nin oylarının düştüğünün belirtildiği hatırlatılan Kılıçdaroğlu, değerlendirmesinin sorulması üzerine, Türkiye’deki demokrasi açığına sebep olan sorunun, milli iradenin parlementoya tam yansımaması olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Eğer bir siyasi parti yüzde 1 oy alıyorsa bir milletvekilini parlementoya getirebilmelidir. Yüzde 10 seçim barajını kim getirdi? Askerler getirdi. Yüzde 10 seçim barajını kim savunuyor? Apoleti olmayan Başbakan savunuyor. Darbe hukukunu değiştirmeyecek miyiz? Değiştirelim. Neden darbe yasalarının arkasına saklanıyorsunuz? Kaç oy aldınız? Yüzde 49. Parlamentoda hangi oranda temsil ediliyorsunuz? Yüzde 65. Bunun adı oy hırsızlığı değil mi? Vatandaş gidecek a partisine oy verecek, b partisi milletvekili çıkaracak. Milli irade böyle bir şey değil” diye konuştu.

 


Tümüyle kalksın
Türkiye’nin sorununun dar bölge, daraltılmış bölge olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye’de demokrasinin önündeki en ciddi engelin yüzde 10 barajı olduğunu dile getirdi. Bunun ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Getirsinler yüzde 3 mü diyorlar 3 yaparız, 5 mi diyorlar 5 yaparız. Tümüyle mi kaldıralım diyorlar tümüyle kaldırırız. Hiçbir sorunumuz yok. Bakın biz ne kadar açık, ne kadar net, ne kadar tutarlı milli iradeyi savunuyoruz. Aynı şekilde sayın Başbakan ikircikli bir politika gütmesin, ben yine nasıl oy hırsızlığı yaparım, vatandaşın oyunu nasıl kendi partime mal edebilirim arayışı içine girmesin. Bu doğru değil. Biz bunu kabul etmiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 


En büyük ayıp
Demokratikleşme Paketi’ne, parti içinden bazı isimlerin, yeterli tepki gösterilmediği için rahatsız olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sadece bizim değil toplumun tepki göstermesi lazım, her kesimden tepki gelmesi lazım. Çünkü bu bir demokratikleşme paketi değil, demokrasiyle bu paketi yan yana getirmek en büyük ayıp orada zaten. 30 Eylül paketi, yani AKP seçime giderken ‘ben kendi tabanıma hangi mesajları verebilirim’ böyle bir paket. Bunu ciddiye alıp demokrasiyle yan yana getirmek asla doğru değil.” Kılıçdaroğlu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’yı bir gazeteciye gönderdiği elektronik posta nedeniyle de eleştirerek, “Demokrasisi sağlıklı işleyen bir ülkede bu vali ertesi gün görevden alınır. Suçlamayı bir tarafa bırakın, kullandığı dil nedeniyle görevden alınır. Bir valinin ağzına ‘adi şerefsiz’ sözcüğü yakışmaz, olmamalıdır” dedi.

 

CHP lideri cezaevi kokteylinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ı ziyaretine ilişkin fotoğraflar paylaşıldı. Kılıçdaroğlu, TBMM’de 24. Dönem 4. Yasama Yılı Açılış Resepsiyonu’na katılmadan önce tutuklu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın “cezaevi kokteyli”ne katıldı. CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun Meclis’in yeni yasama yılına başladığı gün Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce, Engin Altay, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve TBMM İdare Amiri Malik Ecder Özdemir ile birlikte Balbay’ı cezaevinde ziyaret ettiği ve Balbay’ın Meclis’in yeni yasama yılına başlaması nedeniyle TBMM Başkanı’ndan önce düzenlediği “cezaevi kokteyli”ne katıldığı belirtildi.  Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun cezaevi ziyareti ile cezaevinde düzenlenen yeni yasama yılına başlama fotoğraflarının cezaevi görevlileri tarafından çekildiği ve Balbay tarafından bedeli ödenerek satın alındığı ifade edildi.