Tayyip Erdoğan: "1 milyon insanı, nerelere yerleştireceğiz"

Tayyip Erdoğan: "1 milyon insanı, nerelere yerleştireceğiz"
Ukrayna'da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib'den kaçan Suriyeli sayısının bir milyona ulaştığı belirtirken "1 milyon insanı nerelere yerleştireceğiz?" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

"Öncelikle İdlib konusundaki gelişmeler tabii her geçen gün ne yazık ki, artık altından kalkılamaz bir duruma geldi" ifadelerini kullanan Erdoğan, 1 milyon Suriyelinin Türkiye sınırına geldiği ifade etti.

"Öyle ki, rejimin maalesef Rusya'nın da görmezliğiyle yapmış olduğu varil bombalarıyla vesaire saldırılar neticesinde İdlib ki, 3-4 milyon insanın yaşadığı yer. Bu insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. Son gelen rakamlar maalesef 1 milyona yakın insan şu anda sınırlarımıza doğru yürüyor" şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizde şu anda 4 milyona yakın Suriyeli var. Bunların 3,5 milyonu tamamiyle sınır bölgelerindeydi, diğerleri de çok farklı bölgelerde. Biz bunları ülkemizde misafir ediyoruz, bunları konteyner kentlerde, çadır kentlerde bugüne kadar misafir ettik. Artık yavaş yavaş kendileri bir yerlere yerleşmeye başladılar. Artık onları konteyner kentlerden çıkararak evlere yerleştirme yoluna gitmiş oluyoruz" dedi.

"İdlib'den gelecek 1 milyon insanı nerelere yerleştireceğiz?"  diyen Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti:

"Çok kısa bir süre önce deprem yaşadık. 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 10 bini aşkın ağır hasarlı bina var. Biz bu 10 bini aşkın ağır hasarlı binayı süratle yeniden inşa edeceğiz. Orta hasarlı, az hasarlı binalar var. Bütün bunlara yönelik yoğun çalışma içerisine girmemiz lazım, şu anda da kış mevsimine girdik. Bir taraftan mülteciler ülkemize geliyor. Bunları kabul etmekte zorlanıyoruz, onun için karşı tedbirler alma yoluna gittik. Bunları Suriye'de nasıl iskan ederiz bunun çalışmasını yapıyoruz. Sınırlarımızdan Suriye içine yaklaşık 35-40 km. olan hattı şu anda briket evler yapıyoruz, 25-35 metrekarelik. Oralara yerleştireceğiz. Şu anda böyle bir çalışmanın içerisindeyiz."

İlgili Haberler