TED: Öğretmen atamaları soru işareti oluşturuyor

TED: Öğretmen atamaları soru işareti oluşturuyor
Türk Eğitim Derneği (TED) 2021 Eğitim Değerlendirme Raporunu yayınladı. Rapora göre 2021 yılında son 16 yılın en düşük öğretmen ataması yapıldı. 100 bin öğretmen açığı olmasına rağmen 2021 yılında sadece 21 bin 407 öğretmen atamasının yapıldığının belirtildi.

YENİÇAĞ ANKARA- Mehmet AKGÜN

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) verilerine göre Türkiye’de 2021 yılında 1 milyon 112 bin 305 öğretmen görev yapıyor. Görev yapan öğretmenlerin 1 milyon 8 bin 344’ü kadrolu, 103 bin 961’i ise sözleşmeli öğretmen. Ücretli öğretmen sayısına ilişkin resmi bir veri bulunmamakla birlikte, sistemdeki mevcut ücretli öğretmen sayısının yaklaşık 70 bin olduğu tahmin ediliyor.

“100 BİNİN ÜZERİNDE OLDUĞU GÖRÜLÜYOR”

Türk Eğitim Derneği(TED) 2021 Eğitim Değerlendirme Raporuna göre: Türkiye’nin öğretmen ihtiyacı ile ilgili en son 2019 yılında açıklanan resmi veriler, Türkiye’de norm kadro açığının 138 bin 393 olduğunu ve yaklaşık 45 bin öğretmenin norm fazlası olarak görev yaptığını gösteriyor. Son iki yılda gerçekleştirilen atamalar ve emeklilik gibi nedenlerle ayrılan öğretmenlerin sayısına ilişkin bir tahmin yapıldığında Türkiye’deki öğretmen ihtiyacının hala 100 binin üzerinde olduğu görülüyor.

“2021’DE DE HAYATA GEÇİRİLEMEDİ”

2021 yılında toplam 21 bin 407 öğretmen atamasının yapıldığının belirtildiği raporda, “Veriler önceki yıllarla karşılaştırıldığında, son 16 yılın en düşük atamasının gerçekleşti. Ücretli öğretmen sayısıyla birlikte düşünüldüğünde sistemdeki öğretmen açığının 2021 yılındaki gibi bir atama kontenjanıyla kısa vadede kapatılamayacağı açıktır. Bu noktada, Türkiye’de öğretmen açığını kapatmaya yönelik etkili bir istihdam politikasının 2021 yılında da hayata geçirilemediği sonucu ortaya çıkıyor” ifadeleri yer aldı.

ÖĞRETMEN AÇIĞINI KAPATMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI

Raporda, öğretmen açığını kapatmaya yönelik nitelikli politikaların benimsenmesi gerektiği vurgusu da yapıldı. Ücretli öğretmenlerin niteliklerinin, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın önündeki engellerden biri olduğu belirtilirken şu ifadeler yer aldı: “Eğitim sisteminin öncelikli hedefi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak olarak belirlendi. Ücretli öğretmenlik uygulamasıyla öğretmen olmak için gerekli asgari nitelikleri taşımayanların öğretmenlik yapması ve özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerin nitelikli eğitim alma hakkının olumsuz etkilenmesi kabul edilebilir değildir. Var olan öğretmen ihtiyacının karşılanmasında ihtiyaçlara göre okullara kadrolu öğretmen istihdam edilmelidir. Ücretli öğretmenlik uygulaması istisnai koşullar dışında bir istihdam modeli olmaktan çıkarılmalıdır.”

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA SORU İŞARETLERİ
Raporda, KPSS ve sözlü sınavdan oluşan değerlendirme yönteminin yalnızca 2021 yılına özgü olmayan birtakım kronik sorunlar ve soru işaretleri barındırdığına dikkat çekildi. Öğretmen atamaları ile ilgili karar verme süreçlerinde hem mevcut değerlendirme yöntemlerinde iyileştirme yapılması hem de uzun vadede gerekli sistemsel düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi.