Obama: PKK’ya değil IŞİD’e odaklanın

Obama: PKK’ya değil IŞİD’e odaklanın
ABD Başkanı Obama, “Türklerin, PKK saldırılarına karşı da kendini savunma hakkı meşru. Ancak üzerinde çalıştığımız en önemli konu sınırların Suriye’ye gitmeye çalışan yabancı savaşçılara kapatılmasıdır” dedi

Önceliğimiz PKK değil IŞİD

ABD Başkanı, Türklerin PKK’ya karşı kendini savunma hakkının meşru olduğunu söyleyerek, “Türkiye ile IŞİD’in en büyük tehdit olduğu konusunda görüştük” dedi.

ABD liderliğindeki IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun Batı’daki en önemli ülkelerinden bir diplomat, Türkiye ile varılan anlaşmayı, Türk medyasının Ankara temsilcilerine değerlendirdi. İsmi açıklanmayan ancak muhtemelen ABD’li olan diplomat değerlendirmesinde, PYD’nin ABD için stratejik bir ortak olmadığını iddia etti. Ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın sözleri diplomatı yalanlar nitelikte. Obama, Beyaz Saray’da ağırladığı gazetecilere, Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyonlarda PKK değil IŞİD üzerinde yoğunlaşması gerektiğini söyledi.  Diplomatın açıklamaları farklı gazetelerde şu şekilde yer aldı: Milliyet, diplomatın, “PYD müttefikimiz değil. PKK Türkiye’nin iç meselesi. Çözüm sürecine dönmek için önce PKK saldırılarına son vermeli” dediğini yazdı. Hükümete yakın Sabah gazetesi ise, “Hiçbir ABD’li yetkili duymadım ki PYD’yi stratejik bir müttefik olarak değerlendirmiş olsun” cümlesini okuyucularına aktardı. Hürriyet ise Deniz Zeyrek imzasıyla yayınlanan haberinde, “ABD, PYD’yi stratejik bir müttefik değil, taktiksel olarak desteklenen bir grup olarak görüyor” cümlesini kullanarak konuya değindi. Vatan gazetesinden Murat Çelik diplomatın, “PYD müttefikimiz değil. PKK Türkiye’nin iç meselesi. Çözüm sürecine dönmek için önce PKK saldırılarına son vermeli. ABD açısından, ’stratejik ortak’tanımı çok farklı anlamlar ve boyutlar içerir. Bugüne kadar hiçbir ABD’li yetkiliyi, PYD’yi stratejik bir müttefik olarak değerlendirmiş değildir” dediğini söyledi.

En büyük tehdit

ABD Başkanı Obama ise, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyonlarda odaklandığı hedefin PKK değil IŞİD olması gerektiğini söyledi. Amerikalı bir gazetecinin Obama’ya, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın IŞİD’e yönelik operasyonları PKK’yı hedef almak için kullanmasından endişe duyup duymadığını sordu. Obama, bu soruya yanıt olarak Türkiye ile IŞİD’in bölgedeki en büyük tehdit olduğu konusunda görüştüklerini vurgulayarak cevap verdi. Obama “Türklerin PKK saldırılarına karşı da kendini savunma hakkı meşru. Ancak üzerinde çalıştığımız en önemli konu sınırların Suriye’ye gitmeye çalışan yabancı savaşçılara kapatılması. Tüm çalışmalarımız bu yönde ilerleyecek” dedi. Türk medyasının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen diplomat ise,  PYD’ye Suriyeli Araplar, Türkmenler ve Kürtler güvenli olduklarını hissettikleri zaman topraklarına dönebilmelidir dediklerini belirterek özetle şunları söylemişti: “ABD liderliğindeki koalisyon, temel politika olarak birleşik Suriye’yi destekliyor ve etnik ve dini kökenlere bakılmaksızın, tüm unsurların temsil edileceği bir hükümet hedefliyor. Hiçbir ABD’li yetkiliyi duymadım ki, PYD’yi stratejik müttefik olarak değerlendirmiş olsun. ABD için stratejik müttefik tanımı çok farklı anlamlar içerir. Suriye’de yerel unsurların taktiksel olarak desteklenmesi farklıdır.”