Türk bilim insanları Covid-19'u bir saniyede tespit eden cihaz üretti

Türk bilim insanları Covid-19'u bir saniyede tespit eden cihaz üretti
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı'nın ekibi Covid-19’u anında tespit eden test kiti çalışmalarından başarılı sonuç almayı başardı.

DonanımHaber''den aktarılan bilgilere göre; İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı yürütücülüğünde, doktora öğrencisi Tuğba Çeliker ile Ege Üniversitesi''nin farklı fakülte ve bölümlerinden araştırmacılar, Covid-19’u anında tespit eden test kiti çalışmalarından başarılı sonuç almayı başardı.

POLİMERİK MALZEME KULLANILDI

Yapılan çalışmalar sonucunda, yeni bir sentetik yöntemle hazırlanmış floresans ve biyo uyumlu polimerik malzeme kullanılarak kağıt tabanlı bir tanı kiti tasarlandı. Kitin yüzde 95 doğruluğa sahip olduğu ifade ediliyor. Kolay kullanılabilen yapısı sayesinde, hastalar kendileri kullanabilecek.

Kitin çalışma şekli hakkında bilgi veren İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı, “Gerçek hastalardan alınan örnekler (tükürük örneği), bir kağıt üzerine damlatılarak floresans özellikleri sayesinde üzerine ışık tutulduğunda parlayan bir görünüm sergiliyorlar. Bu da testin pozitif çıktığını gösteriyor. Bu yöntem pandemi dönemlerinde hastaları hızlı test edilebilme fırsatı sağlıyor.” dedi.

Microchimica Acta isimli dergide, test kiti hakkında bilimsel makale yayınlandı. Test kitinin geliştirme yöntemi, hızı ve etkinliği gibi bilgiler bilim dünyası ile paylaşıldı.

İlgili Haberler