Türkiye’den çıkıp savaşa gidiyoruz

Türkiye’den çıkıp savaşa gidiyoruz
Türkiye’den çıkıp savaşa gidiyoruz

Financial Times gazetesi muhabirinin Hatay’daki Boynuyoğun kampında konuştuğu bir Suriyeli, “Kamptan çıkıp Esad ile

Financial Times gazetesi muhabirinin Hatay’daki Boynuyoğun kampında konuştuğu bir Suriyeli, “Kamptan çıkıp Esad ile savaşa gidiyoruz” dedi

 

İngiliz Financial Times gazetesinden David Gardner, Türkiye’nin Suriye’den kaçan 187 bin misafiri 17 kampta barındırırken, 200 bin Suriyelinin ise Türkiye kentlerinde olduğunu belirtti. Gardner, Boynuyoğun mülteci kampını gezerken konuştuğu 28 yaşındaki Musab’ın, yandaki Türk içişleri bakanı yetkilisinin duyabileceği şekilde bazen kamptan çıkıp Suriye’ye geçerek rejimin güçlerine karşı savaştığını itiraf etti. Ancak haber-yorumda, içişleri bakanlığı yetkilisinin, “Silahlı örgütlerin gençleri bünyelerine aldığı” iddiasını reddettiği, ancak bir kaç kilometre ötede ordudan ayrılan ve Türkiye topraklarını üs olarak kullanan Suriyeli askerlerin ailelerinin de kaldığı özel bir kamp bulunduğu da belirtiliyor. Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetinin nedenleri arasında Boynuyoğun kampının bulunduğu Hatay’da farklı dinlere mensup toplulukların yaşaması ve kent nüfusunun yaklaşık dörtte birinin Nusayrilerden (Arap Alevileri) oluşması da yazıda yer verilen bilgilerden.

 


Hamas’ın ihaneti

 


İngiliz Times gazetesi, bir zamanlar Suriye’nin himayesinde olan Hamas’ın saf değiştirerek Suriyeli isyancılara silahlı eğitim vermeye başladığını yazdı. Habere göre, eğitimi örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları veriyor. Bu, Gazze’de kontrolü elinde bulunduran Hamas’ın Suriye’den tam olarak kopup, Katar’ın himayesini kabul ettiğini doğrulayan bir gelişme. Times’a konuşan bir kaynak, el Kassam Tugayları’nın Şam yakınındaki birimleri eğittiklerini, durumlarının iyi olduğunu belirtti. Ancak gazete, Hamas’ın Lübnan’daki yetkilisi Osama Hamdan’ın, bu tür bir bağın varlığını sonuna kadar reddettiğine dikkat çekti. Hamdan’a göre, Suriye’de hiçbir İzzeddin el Kassam militanı bulunmuyor.