“Türkiye, öncelikle çıkarlarını korumalı”

“Türkiye, öncelikle çıkarlarını korumalı”
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, S-400'ler ve PYD/YPG konularıyla tırmanan gerilimde, Türkiye'nin serinkanlı bir politika izlemesi gerektiğini söyledi.

Fatih ERBOZ / YENİÇAĞ

Türkiye'nin Suriye'de son dönemde yaşadığı PYD/YPG sorunu ve yine ABD ile yaşanan S-400 gerilimi dış politikadaki en önemli sınavların başında geliyor. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'nin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve bunun dışında kalanları serinkanlılıkla takip ederek, sonuç almayı hedeflemesi gerektiğini belirtti. ABD'nin Ankara Büyükelçi adayı David Satterfield'in ABD Kongresi'nde söylediklerinin şu aşamada bir önem taşımadığını kaydeden Öymen, "Büyükelçiler, onaylanma kaygısıyla, kongre eğiliminin çoğunluğunun fikrine uygun sözler söylerler. Ancak, bir büyükelçinin değil, bir devletin politikası olur. Hiçbir büyükelçi kendi ülkesinin dışında bir politika savunamaz. Göreve başladığında bakarsınız, kendi hükümetinden ileri giden, Türkiye'yi rencide eden sözler söylerse o zaman gerekli tepkiyi de gösterirsiniz."

ABD'nin baskıyı arttırabilmek için çaba sarfettiğini belirten Öymen, "Bunun çok örneği var geçmişte. ABD kendi görüşlerini son dakikaya kadar dayatmaya çalışacaktır. Ecevit'in Kıbrıs harekâtından hemen önce ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı'nı gönderdi Türkiye'ye. Türkiye'nin müdahalesini engelleyebilmek için elinden gelen tüm baskıyı yapmıştı. Türkiye müdahale etmeye başlayınca bir şey yapamadılar. S-400'ler konusunda ise, S-300'ler konusunda ne yapıyorlar bakmak gerekir. Bulgaristan, Romanya'da S-300 füzeleri var da, hangi baskıda bulunuyor ABD? Her kaş çatmadan korkmamak gerekiyor. Türkiye Patriot füzelerini alacağız diyor, peki Jüpiter füzelerini çektiğiniz gibi habersiz bir şekilde Türkiye'den, bunları da çekerseniz ne olacak?" diye konuştu.

Rusya'nın yıllardan beri bir Kürt politikası bulunduğunu, Türkiye ile yakınlaşması nedeniyle bundan vazgeçmesinin çok zor olduğunu da kaydeden Öymen, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle Rusya'dan da beklentilerimiz var. İlk olarak PYD'nin Moskova'daki ofisini kapatması. Orada duvarda teröristbaşı Öcalan'ın resmi var, daha ne olsun? Rusya'nın Suriye'deki esas müttefiki Şam hükümeti. Suriye, toprak bütünlüğüne herkesin saygı göstermesini istiyor. Rusya ben göstermem diyebilir mi?"