Türkiye Somali’ye 30 milyon dolar gönderecek. Emekliye, işçiye, memura yok

Türkiye Somali’ye 30 milyon dolar gönderecek. Emekliye, işçiye, memura yok
Türkiye, Somali'ye aylık 2.5 milyon dolar olmak üzere, 30 milyon doları aşmayacak şekilde finansal yardım sağlayacak. Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türkiye’de ekonomik kriz giderek derinleşirken ücretli çalışanlar ay sonunu nasıl getireceklerini daha ayın ortasında kara kara düşünmeye başlıyorlar.

Yüksek enflasyon karşısında memur ve işçiler ezilirken maaşlara yapılan zamlar daha cebe girmeden eriyor. Emekliler ise maaşlarına bir türlü verilmeyen zamlar yüzünden isyan etmiş durumda, yeni yılda gerçekleşecek maaş düzenlemesini dört gözle bekliyor.

Durum bu haldeyken, Resmi Gazete’de yayınlanan Somali’ye yardım açıklaması tepkilere neden oldu. Yayınlanan ilana göre, Türkiye, Somali'ye aylık 2.5 milyon dolar olmak üzere, 30 milyon doları aşmayacak şekilde finansal yardım sağlayacak.

screenshot-1-001.png

SOMALİ’YE 1 MİLYAR DOLAR YARDIM

Türkiye’nin gerçekleştireceği 30 milyon dolarlık yardımla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz sene yaptığı açıklama tekrar gündeme geldi. Erdoğan konuşmasında, Somali’ye bugüne kadar yapılan yardımların 1 milyar doları geçtiğini belirtmişti.

Türkiye'nin sağlıktan eğitime, altyapıdan kapasite gelişimine kadar her alanda Somali'ye destek verdiğini kaydeden Erdoğan şöyle devam etmişti;

"TİKA, Türk Kızılay, AFAD başkanlığımız başta olmak üzere birçok kurumumuz sahada faaliyetlerini sürdürüyor. Sadece resmi kurumlarımız değil önemli sayıda sivil toplum kuruluşumuz da yardımlarıyla Somalili kardeşlerimizin yanında yer alıyor. Mogadişu'daki Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi sadece Somalili değil bölge ülkelerindeki kardeşlerimizin dertlerine de derman oluyor. Son 10 yılda Somali'ye yaptığımız insani ve kalkınma yardımlarının tutarı 1 milyar doları aştı. Bugün başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere Somali'nin birçok alanda önemli gelişme sergilediğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Aziz kardeşimin Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez gelmesiyle sonuçlanan seçimlerin Somali ve Somalili kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak yeni hükümete şimdiden başarılar diliyorum."

thumbs-b-c-d8e6b6cbb13ca0967571d5447c4eea9a.jpg

SOMALİ’NİN LİMANINI KİM İŞLETİYOR?

Somali’ye yapılan yardımlar konusunda ise geçtiğimiz dönemlerde ciddi iddialar gündeme geldi. 2015 yılında da Somali’ye yapılan 30 milyon dolarlık yardım sonrası Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Twitter hesabından bir dizi soru yöneltti.

Sağlar'ın yönetlettiği sorular;

1- THK uçaklarına 4 milyon dolar vermeyip ormanların yanmasını izlerken, Somali'ye neden 30 milyon dolar hibe ettin?
2- Somali'de liman işleten yandaş firma kim?
3- Parayı, hibe adı altında yandaş firma için mi verdin?
4- Limandan İsrail'e petrol mü taşınıyor?

LİMANI YANDAŞLAR YÖNETİYOR

Dönemin Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu 28 Ocak 2015’te Erdoğan’la katıldığı Somali gezisi sonrası bu soruya cevap vermiş ve limanı aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinin sahibi Nuri Albayrak ve ailesinin işlettiğini açıklamıştı.

Ali Bayramoğlu, "Seyahatte pek çok işadamı da bulunuyordu. Yeni Şafak Gazetesi’nin sahiplerinden Nuri Albayrak da onlardan birisiydi. Albayraklar Somali’ye uzatılan elle en çok özdeşleşen grup. Nuri Bey, yolda iftiharla Somali’de yapmakta oldukları Türkiye Büyükelçiliği'ni anlatıyordu. 10 bin metrekare kapalı alana sahip 65 bin metrekare arazi üzerine yapılan bu inşaat Türk Büyükelçiliklerinin en büyüğü olacakmış. İngiltere’nin konteynerde büyükelçilik hizmeti verdiği hatırlanacak olursa…" diye yazmıştı.

screenshot-1-001.png

screenshot-2.png

screenshot-3.png

İlgili Haberler