Attılar tuttular Kur'an yakan İsveç’e imza attılar. NATO'ya alınan İsveç Erdoğan'a teşekkür etti

Attılar tuttular Kur'an yakan İsveç’e imza attılar. NATO'ya alınan İsveç Erdoğan'a teşekkür etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce Kur’an yaktığı için ‘boşuna uğraşma’ dediği İsveç’in NATO’ya katılma protokolünü dün TBMM’ye sevk etti. İsveç, ABD ve NATO’dan peş peşe teşekkür gelirken, Erdoğan'ın geçmişte İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili sözleri ise yeniden gündem oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

NATO, İSVEÇ VE ABD TEŞEKKÜR ETTİ

Bu durum üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü imzalayarak TBMM’ye göndermesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Kristersson, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Artık bu meseleyle ilgilenmek Parlamento'ya kalıyor. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın katılım protokolünü imzalamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da ülkesinin bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

f9ik5lcw4aad3f.jpg

TÜRKİYE VE MACARİSTAN'IN KARARI BEKLENİYORDU

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik başvurusunda bulunurken, Haziran 2022'de Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü anlaşma imzalandı ve bu anlaşma uyarınca iki İskandinav ülkesi "terörle mücadele" konusunda Türkiye'nin taleplerini karşılamaya başladı.

Finlandiya, Nisan ayında ittifakın 31. üyesi olurken, Türkiye ve Macaristan, İsveç'in üyeliğine onay vermedi.

Ankara bu tavrına gerekçe olarak İsveç'in "terörle mücadele" konusunda yeterince adım atmamasını gösterdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin kararını destekleyeceklerini açıkladı.

İsveç, Türkiye'yle müzakereler yürütürken, "Terörle Mücadele Yasası"nda ve anayasasının bazı hükümlerini değiştirmiş, Ankara'ya silah ambargosunu da kaldırmıştı.

İki ülke vardıkları anlaşma uyarınca güvenlik alanında yeni bir işbirliği mekanizması kurmayı kararlaştırmıştı.

NATO da ittifak bünyesinde “Terörle Mücadele Özel Koordinatörü” atanacağını açıklamıştı.

İsveç ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini destekleyeceğini duyurmuştu.

‘İSVEÇ BOŞUNA UĞRAŞMA’

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin protolü TBMm’ye göndermesinin ardından İsveç’e dair daha önceki tepkileri akıllara geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat ayında meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada ise İsveç’i hedef alan açıklamalar yapmış ve ‘İsveç boşuna uğraşma’ ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısında "İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kuran'ın yakılmasına, yırtılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO'ya girmenize evet demeyiz" şeklinde konuşmuştu.

“TERÖRİSTLERE KUCAK AÇANLARA ONAY VEREMEYİZ”

Daha önce de İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklamada bulunan Erdoğan, 7 Temmuz 2023 tarihinde "Teröristlere kucak açanlara onay veremeyiz. Türkiye sokaklarında teröristlerin cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir?" demişti.

İlgili Haberler