Türkiye SU-35 jeti mi alıyor?

Türkiye SU-35 jeti mi alıyor?
Rusya S-400'lerin teslimatlarının başlamasının ardından F-35 programından çıkarılan Türkiye'ye SU-35'lerini önermişti. Rusya ziyaretinde SU-57 jetlerini inceleyen Erdoğan ile Putin arasındaki diyalog dikkat çekti.

Yeniçağ / İstanbul

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'lerin teslimatının başlamasının ardından ABD, Türkiye'nin F-35 programından çıkarıldığını açıklamıştı.

1,25 milyar dolar yatırım yaptığı F-35 programından çıkarılan Türkiye'ye yeni teklif ise Rusya'dan gelmişti. SU-35 jetleri için Türkiye ile görüşebileceklerini belirten Rusya'ya Türkiye'den net bir cevap gelmemişti.

ERDOĞAN: "BUNDAN MI ALACAĞIZ?"

İdlib'de Türk konvoyuna gerçekleştirilen saldırının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Basına kapalı görüşmeleri öncesi Uluslararası Havacılık Fuarı MAKS-2019'u beraber ziyaret ederken ikili arasında geçen diyalog ise dikkat çekti.

Fuarda SU-57 jetlerini inceleyen Erdoğan, inceleme esnasında Rus mevkidaşına uçağı işaret edip "Su-57 bu mu? Uçabiliyor mu?" diye sordu. Putin soruya, "Uçuyor, Size bugün göstereceğiz" cevabını verdi.

Ardından Erdoğan'ın "Bundan mı alacağız?" sorusu karşısında bir an duraksayan Rus liderse "İstiyorsanız alabilirsiniz" ifadelerini kullandı.


"YOLCU VE SAVAŞ UÇAKLARI OLABİLİR"

Öte yandan iki lider basına kapalı süren bir buçuk saatlik görüşmenin ardından yaptıkları açıklamalarda da SU-35 konusunda açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarının sorusu üzerine konuşan Putin, SU-35 alışverişi ve SU-57'lerin ortak geliştirilmesi konusunda iş birliği yapılabileceğini ifade etti.

Aynı soruya cevap veren Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:

"Bugün S-400'ün ikinci etabı başladı devam ediyor. Elemanlarımızın yetiştirilmesi devam ediyor. Dayanışmamızı savunma sanayinin birçok alanında sürdürelim istiyoruz. Bu yolcu ve savaş uçaklarında olabilir. Bütün mesele dayanışma ruhudur. Dayanışma ruhunu bundan sonraki süreçte radar karıştırıcılarda olsun, roketlerde olsun, savunma sistemlerinin değişik alanlarında olsun yapabileceğimizi, notlarımızı aldık, süratle geliştireceğiz."

Erdoğan, konuşmasının devamında savunma sanayisi müsteşarlarının görüşmelere devam etmek üzere Rusya'da kalacağını açıkladı.

İlgili Haberler