Suriye tezkeresi Meclis’ten geçti

Suriye tezkeresi Meclis’ten geçti
Suriye tezkeresi Meclis’ten geçti

Suriye’ye ilişkin, TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi için hükümete yetki veren Başbakanlık Tezkeresi; TBMM’

Suriye’ye ilişkin, TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi için hükümete yetki veren Başbakanlık Tezkeresi; TBMM’de AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. CHP ve BDP’liler ise tezkereye “Hayır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye’ye ilişkin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Oylamada CHP ve BDP’li milletvekilleri ise “Hayır” oyu kullandı. Meclis’ten geçen tezkerede, Suriye’deki ihtilafın, bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrara yönelik giderek artan bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Türkiye’nin bu tehdidi her gün daha fazla ve yakından hissettiği ifade edildi.

 


Türkeş: Hadi oradan!
Meclis’te oylamadan önce Başbakanlık tezkeresi görüşüldü. İlk önce kürsüye  MHP Grubu adına Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş geldi. MHP’nin her zaman dış politikayı “Milli siyaset” olarak gördüğünün altını çizen Türkeş, “Partimiz gayri milli kesimlere hizmet edenlere destek vermemiştir” dedi. Türkeş şöyle devam etti:  “AKP’nin dış politikada başarı yalanında sonuna geldik. Suriye sınırı El Kaide ve PKK arasında paylaşılmıştır. Bu ayıptan AKP iktidarı birinci derecede sorumludur. Sayın ilgili bakana soruyorum. Suriye sınırında hangi Esat yanlısı vardır. Hangi suriye kaynaklı saldırıdan bahsediyorsunuz. O bölgedeki kör kurşunlar, El Kaide ve PKK kaynaklı olduğunu bilmediğimizi mi sanıyorsunuz? Kimyasal silah konusu doğrudur. Ama bunu kullananların sizin yandaşlarınız olduğu ortaya çıkarsa ne yapacaksınız? Tezkeredeki gerekçeler önümüzdeki dönemde AKP’nin daha saldırgan tavır takınacağını gösteriyor. Millet savaş istemiyor. Millet sözüm ona dinamik dış potikalarınızı istemiyor. Analar ağlamasın diye vatan savunması rafa kaldıracaksın. Suriye için anaları ağlatacaksın? Rahmetli Erbakan’ın sözleriyle anlatayım da anlayın: Hadi oradan, hadi oradan.” Daha sonra kürsüye CHP Genel Başkanı Osman Faruk Loğoğlu geldi.

 


Loğoğlu: Ayrıntıya dikkat
Loğoğlu, tezkereye neden “hayır” oyu vereceklerinin gerekçelerini anlattı. AKP’yi “savaş çığırtkanlığı” yapmakla ve “maceraperest Suriye” politikası izlemekle suçlayan Loğoğlu, özetle şöyle dedi:  “Bu tezkere savaşa karşı olan halkımıza saygısızlık ve AKP iktidarının ibret verici vurdumduymazlığının hazin hafifliğidir.  AKP’nin maceraperest Suriye politikası düşman olmaları için hiçbir neden bulunmayan iki halkı birbirine karşı kışkırtmaktadır. AKP Hükümeti bu tezkere ile izlediği yanlış, saldırgan Suriye politikasının faturasını yüce Meclis’e ödetmek istemektedir. AKP hükümeti bu tezkere ile aklı sıra halkımıza kahramanlık taslamak istemektedir.  Suriye politikasını değiştirmesini beklediğimiz hükümet tam tersine karşımıza bir savaş tezkeresi ile çıkma pişkinliğini gösterebilmektedir.  Savaş tezkeresi aldatmaca ifadeler ve çarpıtmalarla bezelidir.  Tezkere metninde dikkat çeken bir başka ifade de ’Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi...’ifadesidir. AKP Hükümeti’nin niyeti nedir? Bu tezkereyle AKP ilke olarak bütün dünyaya asker gönderebilir.
Tezkere metninde yer alan ’kriz süresince ve sonrasında...’ifadesi ne anlama gelmektedir? Kafanıza göre istediğiniz ülkeye saldırıp sonrasında orada kalmaya mı düşünüyor acaba hükümet?

 


Kendinize gelin
Tavsiyemiz şudur, kendinize gelin, ölçüyü kaçırmayın.  Suriye konusunda ihtiyaç bir savaş tezkeresi değil, AKP’nin Suriye politikasını baştan aşağıya değiştirmesidir.” Daha sonra kürsüye gelen BDP’li İdris Baluken, “Yeni yasama yılının savaş tezkeresi ile açılmasını kaygıyla karşılıyoruz. Bugün yapılan şey gayri resmi olarak başlatılan taraf olunan savaş sürecini resmiyete kavuşturma çabasıdır. Bizler Türkiye’nin AKP hükümetinin yapması gerekenin Suriye halklarının özgürlüğünü esas alan politika olduğunu söylemiştik. Bugün etnik ve mezhepsel bölgesel savaşın ayak seslerini işitmek üzereyiz” dedi.  Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da Suriye tezkeresinin “savaş tezkeresi” olarak nitelendirilmesine tepki göstererek, “Yüce Meclis birçok konuda Başbakanlık’tan gelen tezkereleri onaylamıştır, hükümete yetki vermiştir. Hiçbir tezkereden sonra da Türkiye bir savaşa girmemiştir” dedi. Daha sonra kürsüye gelen CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Türk dış polikitasının bugünü kadar bu duruma düşmediğini belirterek, bu tezkerenin bir savaş tezkeresi olduğunu söyledi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Genel kurul’da milletvekillerine seslenerek, Türk dış politikasının AKP sayesinde çöktüğünü belirtti. Konuşmaların ardından tezkerenin oylamasına geçildi. Oylamada AKP ve MHP milletvekilleri “Evet” oyu kullanırken, CHP ve BDP’li milletvekilleri “Hayır” oyu kullandı.