Fenerbahçe Lucescu duvarını nasıl aşamadı

Fenerbahçe Lucescu duvarını nasıl aşamadı

FATİH SABOVİÇ / Yeniçağ

Maç boyunca baskın bir oyun ortaya koyan sarı lacivertliler, rakiplerinin mücadeleyi isabetli şut çekemeden tamamlamasını sağladı. Dinamo Kiev''in sertlik ve Fenerbahçe''yi oynatmamaya dönük oyunu futbol hiç hoş değildi. Temsilcimiz, 27 Temmuz Çarşamba günü rakibini Kadıköy''de ağırlayacak.

Fenerbahçe, hazırlık maçları boyunca olduğu gibi Dinamo Kiev karşısında da maça ön alan baskısıyla başladı ve rakibini bunalttı. Dinamo Kiev maç boyunca sertliği ön plana çıkardı ve uzun topların yanı sıra kontra ataklarla etkili olmaya çalıştı. Ancak Lucescu''nun bu planı tutmayınca, Ukrayna ekibinin 90 dakikayı isabetli şut çekemeden tamamlamasına sebep oldu.

TEK BİR SİSTEM ÜZERİNDE İLERLENİYOR
Skordan ve maçtan bağımsız olarak ilk 45 dakikada; seneler sonra gerçekten bir sistem üzerinde ısrar edip onu oynamaya çalışan Fenerbahçe izledik. Herkesin görev tanımları, değişim zamanları ve duran toplarda ileride/geride yapacakları belliydi. İlk 20 dakikada rakibini boğan sarı lacivertliler, 14. dakikada Valencia ile bulduğu pozisyonda kaleciye takıldı.

BAŞTAKİ TEMPO DÜŞÜNCE...
Fenerbahçe''nin baştaki temposu düşünce 20. dakikadan sonra Kiev etkili gelmeye başladı ancak net pozisyonlar bulamadı.. İlk yarıda bir ara gerçekten İrfan Can Kahveci''nin kamp otelinde unutulduğunu düşündüm! Neredeyse sahada yok gibiydi İrfan...
Israrla gol denemelerini artıran Jesus''un öğrencileri; 34. dakikada Ferdi ile tehlike üretse de yine Kiev kalecisine takıldı. Dinamo Kiev''in tek ''taktiği'' Fenerbahçeli oyunculara sert müdahalelerde bulunup mental ve fiziksel anlamda rakibini yıpratmaktı.

İKİ DEVRENİN DE EN İYİSİ OSAYI...
Maçın iki devresinde de sahanın en iyisi bana göre Bright Osayi-Samuel''di. Yeni transfer Willian Arao da âdeta bir görev adamı... Bu 90 dakikada ona dair en çok dikkatimi çeken şu oldu; topu uzaklaştıracağı zaman bile önceden çevre kontrolü yaptığı için ve ayağı da temiz olduğundan dolayı isabetli ve ''baskıyı dağıtacak'' yere gönderiyor. "Jorge Jesus''un bir bildiği varmış" dedirtti.

EN KRİTİK MÜDAHALE SZALAI''DEN...
İkinci devrenin başlangıcında Fenerbahçe bir süre baskı yedi ve buradaki akışı tam anlamıyla yönetemedi. Yeni transferlerden Joshua King, henüz takıma alışamadığını gösterdi. Dakikalar 64''ü gösterirken İrfan ve King çıkıp, Bruma ve Lincoln oyuna dahil oldu.
Kronometreler 69''a geldiğinde etkili bir hücum geliştiren Dinamo Kiev''in golle arasına Szalai girdi. Rakibinden önce ceza sahasında topa dokunup golü önledi. Maçın belki de en kritik müdahalesi buydu.

BU DEFA KİLİT AÇILMADI
Bruma ve Lincoln değişiklikleriyle oyunu tekrardan ilk yarının başında olduğu gibi rakip yarı alana yıkan Fenerbahçe, gerideki boşluklar sebebiyle ara ara ciddi riskler yaşadı. Ancak Dinamo Kiev''in kaleye gidecek hâli de pek yoktu, ciddi bir tehlike yaratacak hâli de... Hull City maçında kilidi açmayı başaran Arda Güler, 72''de Serdar Dursun ile birlikte oyuna dahil oldu. Ancak bu kez Arda da Fenerbahçe''nin diğer yıldızları da Dinamo Kiev''in ve Lucescu''nun kilidini açmayı başaramadı. Karşılaşma başladığı gibi bitti. Fenerbahçe ile Dinamo Kiev, Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu''ndaki rövanş karşılaşmasını gelecek hafta 27 Temmuz''da Kadıköy''de oynayacak.

Yazarın Diğer Yazıları