‘Oyalama taktiği’ne karşı silahlı tehdit!

‘Oyalama taktiği’ne karşı silahlı tehdit!
‘Oyalama taktiği’ne karşı silahlı tehdit!

Müzakere ortakları AKP ile PKK’nın arasında büyüyen güven bunalımı, çözüm sürecinin 2. aşaması

Müzakere ortakları AKP ile PKK’nın arasında büyüyen güven bunalımı, çözüm sürecinin 2. aşaması
için gerekli sayılan karşılıklı adımların atılmasını geciktirince sinirler gerildi. PKK’nın Avrupa elebaşı
Remzi Kartal tehdit gibi uyarı gönderdi: Oyalama taktiklerini bırakın. Sürecin tıkanması savaş demektir

 

AKP iktidarının Gezi olaylarından sonra yapılan anketlerde büyük oranda oy kaybına uğramasından sonra PKK ile yaptığı pazarlığı ağırdan alması ve adeta “ipe un sermesi” terör örgütünün elini güçlendirdi. Bu durumu fırsat bilen eli kanlı örgüt, üst üste yaptığı açıklamalarla taviz koparmaya çalışıyor. PKK’nın Avrupa’daki elebaşlarından Remzi Kartal, hükümetin atması gereken adımları atmadığını belirterek, oyalama taktiği izlediğini söyledi. Kartal, “AKP görevlerini yapmıyor. Özelikle ikinci aşama dediğimiz süreçte bir çok yasanın değişmesi gerekiyordu. Ama şimdiye kadar hiç biri olmadı” dedi. Kartal, ANF’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 


Saldırgan yaklaşım

 


“Başbakan’ın saldırgan yaklaşımı sürecin hangi aşamaya geldiğini gösteriyor. Akil İnsanlar ile yaptığı toplantının ardından, ’Ana dilde eğitim gündemimizde değil, barajı düşürme planımız da yok’açıklaması niyetini gösteriyor. Sürecin barışla taçlandırma güvencesi AKP değildir. ’İktidar patinaj yapıyor, süreç tıkandı’yaklaşımı içinde değiliz. Ancak, Gerek Orta Doğu’da gerekse Türkiye’de değişen dengeler, AKP’ye adım attırmaya zorlayacaktır. AKP ya adım atacak ya da kaybolup gidecektir. Önümüzde seçim olduğu için Öcalan’la süreci başlattı.” Süreci başlatanın da bitirecek olanın da Öcalan olduğunu ifade eden Kartal, “Kürtler AKP liderinin kullandığı üsluba öfkelidir. Bir taraftan Apo ile aynı masaya oturup pazarlık yapıyorsun, diğer taraftan Kürt halkının önder olarak gördüğü bu iradeye karşı kabul edilmez yaklaşım ve üslup ile hitap ediyorsun. Bu, süreci provoke etmektir” dedi.  Sürecin tıkanması halinde Kürtlere “meşru savunma hakkı” doğacağını savunan Kartal, şöyle devam etti:

 


Şimdi daha güçlüyüz

 


“Kürt halkının hakları anayasal güvence altına alınacaktır. Eğer bunlar sağlanmasa, Kürt halkı kendini her koşul altında savunma hakkına sahiptir. 2012’de başlatılan hamleden daha kapsamlı bir mücadele devreye girer. KCK’nın ’2012’den daha kapsamlı mücadeleye hazırlandık. Öcalan’a güvenerek geri çekiliyoruz’vurgusu unutulmamalı. Şayet süreç bozulursa, bu fırsatı heba eden AKP’ye yönelik mücadele çok daha şiddetli olacaktır. Güçlü ve ciddi bir örgüte sahibiz. Karşı tarafı her koşulda zorlayan konumdayız.” Terör örgütü PKK’nın Kandil’deki elebaşı Murat Karayılan da, verdikleri sözleri yerine getirdiklerini, hükümetin yaklaşımından kaygı duyduklarını söylemişti. Karayılan, “Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde, bazı adımların atılmasını bekliyoruz. Madem 6 aydır bir süreç başladı, tek mermi patlamıyor, PKK geri çekiliyor ve birinci aşama bitti; o zaman tutuklu siyasetçilerin de bırakılması gerekiyor. Samimi adımlar atın da görelim. Yoksa süreç böyle yürümez” demişti. KCK da, AKP hükümeti ve yerel yetkililerin karakol inşaatına yönelik tepkileri “manipüle” etmesine sert tepki gösterdi. Uyuşturucu iddialarına “baştan aşağı bir çarpıtma ve yalan” diyen KCK, hükümeti bu iddialarını ispatlamaya davet etti.