O bildiriyi Hakkari’de okusunlar

O bildiriyi Hakkari’de okusunlar
O bildiriyi Hakkari’de okusunlar

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz hafta 300 kişilik aydınlar grubunun kamuoyuna yaptığı çağrıyı yorumlayarak “

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz hafta 300 kişilik aydınlar grubunun kamuoyuna yaptığı çağrıyı yorumlayarak “Bu aydınlar gelsin o bildiriyi Hakkari’de okusun” dedi. Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve sahibi olan Türk Milleti’nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa’dan çıkarılamaz. Devletimizin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz. Anadolu coğrafyasında Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti’nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk’ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz”  şeklindeki 3 maddelik “tarihi bildiri” yi Hürriyet gazetesine değerlendirdi. Türk milleti üst kimliğinin Hakkari’dekileri kapsamadığını vurgulayan Selahattin Demirtaş, şunları söyledi: “Bu çevreler kendi düşüncelerini açıklıyorlar, buna hakları var. Ama bu çağrıyı yapan çevrelerin bu sorunun çözümüne dair fikirlerini de dinlesek çok daha değerli olur. Tamam, öyle olmasın da nasıl olsun? Mevcut durumla gitmiyor bu iş. Bu barışı nasıl sağlayacağız? Kendileri de bir çıkış yolu önersinler. Çözüme katkı sunan bir yaklaşım değil.” Selahattin Demirtaş, ’Türk milleti kavramının bir üst kimlik olarak muhafazası’diye bir vurguları var. Bu, Kürt siyaseti açısından kabul edilebilir bir şey olur mu? “ sorusuna şu cevabı verdi:

 


Olmamış bir şeydir

 


“Bunu söyleyen akademisyenler, aydınlar bunun gerçekten böyle olduğuna inanıyorlar mı? Kendilerini imzaladıkları bildiriyle birlikte Hakkari’ye davet ediyorum. Hakkari meydanında o bildiriyi okusunlar. Acaba o Türk milleti üst kimliği oradakileri kapsıyor mu, yerinde bir görsünler. Bu olmamış, başarılamamış bir şeydir. Türk milleti kavramı bu ülkede bir üst kimlik haline gelmemiştir, gelememiştir.”