Ukrayna, Kırım'ın ilhakını tanırsa...

Ukrayna, Kırım'ın ilhakını tanırsa...

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan İstanbul görüşmeleri, Batı basınında pek hoş karşılanmadı. Türkiye''deki iktidar yanlısı medya ise bazı gazetelerin satır aralarından olumlu bir-iki cümle seçip onları manşete çıkarıyor.

Batı''nın önemli gazeteleri ortada duruyor! Haberi manşetten görseler bile çoğunun birinci sayfasında Türkiye''nin, İstanbul''un ve Tayyip Erdoğan''ın adı bile geçmiyor.

Tabii ki, Batı basınına göre tutum belirleyecek değiliz. Yalnız, Türkiye''ye nasıl olumsuz baktıklarını göstermek gerekir!

***

*Mesela New York Times, "Moskova''nın savaşı bitirmek için acelesi olmadığına ilişkin sinyal" başlığı altında "Yerel yetkililer, Rusya''nın, operasyonlarını azaltma sözü verdiği iki bölge olan Kiev ve kuzeydeki Chernihiv kenti yakınlarında yeni saldırılar bildirdi. Yetkililer, haftalarca daha fazla müzakereye ihtiyaç olduğunu bildiriyor." dedi ve hemen altında anonsunu verdiği bir analizdeki "Bazıları, Rusya''nın askeri güçlerini yeniden bir araya getirmek için zaman kazanmak amacıyla barış görüşmelerini kullanıyor olabileceği konusunda uyarıyor" cümlesini öne çıkardı. ...

*Le Figaro ise "Erdoğan, Özbekistan ziyareti öncesinde, Boğaz kıyısında buluşan Rus ve Ukraynalı müzakerecilere birkaç kelime etmek ve fotoğraf vermek için orada olmak konusunda ısrar etti." dedi ve başlıkta ve resim altında "Erdoğan, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ''vaftiz babası'' olarak poz verdi" ifadesini kullandı!

*Haberde, "Türk tarafında mesaj açık: Recep Tayyip Erdoğan, bu çatışmanın çözümünde kilit bir rol oynamak istiyor ve bunu yapmak için kendisini uygun görüyor. Türkiye, özellikle Erdoğan''ın ''sevgili dostlar'' olarak nitelendirdiği Rusya ve Ukrayna cumhurbaşkanları arasında bir zirveye ev sahipliği yapmak üzere seçilmeyi istiyor."  denildi.

*Başka bir haberde de "Ukrayna, Rusya ile Türkiye''de görüştükten sonra NATO''ya katılmamayı kabul etti!" diye NATO üyesi Türkiye açısından bir çelişki ortaya konulmak istendi ve "Türk yetkililer defalarca ülkelerini uluslararası sahnede ''vazgeçilmez bir oyuncu'' olarak nitelendirdi.. Ukrayna''daki savaş onlar için bunu kanıtlama fırsatı..." gibi yorumlar yapıldı.

Wall Street Journal gazetesi ise birinci sayfa anonsunda, "Ukrayna ve Rusya, ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Kiev, tarafsız bir statü ve uluslararası güvenlik garantileri önerisini sunduklarını ama Moskova''nın kampanyasını doğuya odaklama sözü vermesine rağmen Ukrayna genelinde ölümcül saldırılara devam ettiğini bildirdi." ifadelerine yer verdi. Anonsta, Türkiye, İstanbul, Tayyip Erdoğan yok!

***

Emekli general Dr. Naim Babüroğlu, "Türkiye son 20 yılın en başarılı dış politika adımını attı. Atatürk''ün büyük diplomatik başarısı Montrö Boğazlar Sözleşmesi''ne bağlı kaldı, Atatürk''ün en aktif politikası olan ''Yurtta Barış dünyada Barış'' prensibini uyguladı. Tarafsız kaldı ve 2 ülke arasında arabulucu olabildi." diyor.

Emekli general Ahmet Yavuz ise "Savaşa karar veren, amacını sağlayıp sağlamadığına bakar! Eğer Rusya Ukrayna''yı tarafsızlaştırır, Donbas''a yeni statü kazandırır ve Kırım''ın sahipliğini meşrulaştırırsa ''Rusya şöyle zarar görmüş, Pirus zaferi olmuş'' vb. analizler, Putin''in umurunda olmaz. Meseleye böyle de bakılmalı." diye analiz yapıyor.

***

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, görüşmelerden birkaç gün önce "Kırım''ın ilhakını tanımadığımızı daha önce de dile getirdik. Ukrayna''nın toprak bütünlüğüne desteğimiz sürüyor. Türkiye bu süreçte özel bir yerde duruyor. İki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Müzakere sürecini kolaylaştırmak için birçok adım attık." demişti.

Bir mesajda ise "Ukrayna, ''15 yıllık müzakere'' önerdiği Kırım''ın Rusya tarafından ilhakını İstanbul''da tanırsa, Türkiye de bu ilhakı tanımış olmaz mı?" diye soruluyor! Önemli soru...

Yazarın Diğer Yazıları