Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu Genel Kurulu yapıldı

Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu Genel Kurulu yapıldı
Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu 5. Olağan Genel Kurulu, Başkent Öğretmenevi Hitit Salonu’nda yapıldı.

Nisan/2021 ayı içinde yapılması gerekirken Kovid-19 salgını sebebiyle altı ay ertelenen Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu 5. Olağan Genel Kurulu, 23 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 11.00’de Başkent Öğretmenevi Hitit Salonu’nda yapıldı.

Genel kurul, dernek üyesi Nesrin ALBAYRAK ÖZARSLAN tarafından açıldı. Ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Sunucu ÖZARSLAN, Federasyonu oluşturan üye kuruluşları tanıttıktan sonra kısaca federasyonun amacından bahsetti. Genel Kurulu yönetmek üzere divanın oluşturulmasına geçildi. Adaylık için isim yazdırılması veya önerge verilmesini istedi. Bir önerge verildi ve okunduktan sonra oylamaya sunuldu.

Divan başkanlığına Şuayip ÖZCAN, divan başkan yardımcılığına Nesrin ALBAYRAK ÖZARSLAN ve yazmanlığa Ahmet Erol İNCEOĞLU seçildi.

Divan Başkanı Şuayip ÖZCAN katılımcıları selamladı. Delege imza listesini inceleyerek çoğunluğun bulunduğunu belirtti. Avrasya Eğitimcileri Derneği’ni ve üst kuruluş olan Federasyonu neden kurduklarını anlattı. Amacın, Türk Dünyası’ndaki eğitimcileri bir araya getirip tanışmalarını, görüşmelerini, kaynaşmalarını ve sorunlara ortak çözüm bulunması olduğunu, bu amaçta henüz yeterince başarı sağlanamadığını, zor şartlar altında bugüne kadar gelindiğini, çok fazla faaliyet yapılmamış olsa da federasyonun yaşatılması gerektiğini belirtti. Genel Kurula katılan delegelere teşekkür etti.

Gündemi okudu. Gündeme ilave edilmesi istenen bir maddenin olup olmadığını sordu. Verilen önerge ile gündemin 2.maddesinden sonra gelmek üzere “Genel kurul başkanlık divanına, genel kurul toplantı tutanaklarını imzalama yetkisi verilmesi” maddesi oylamaya sunuldu ve kabul edildi. Gündemin diğer maddelerine geçildi.

Divan başkanı Şuayip ÖZCAN, protokol konuşması yapacak konukları tanıtmak ve sırayla kürsüye davet etmek üzere mikrofonu, divan başkan yardımcısı Nesrin hanıma bıraktı.

Federasyon Başkanı Yaşar YENİÇERİOĞLU’na söz verildi. Yaşar YENİÇERİOĞLU konuşmasına, delegeleri ve konukları selamlayarak başladı. Ardından Federasyonun kuruluşunda görev alan ve katkıda bulunan; bugün ahirete intikal eden Melahat MÜRŞÜDLÜ, Zülfie SEYİTALİ, Bahattin ERGEZER ve Ali ÜNALAN’ı rahmetle andı.

Türklerin tarihinden, Atatürk’ün ve bilim insanlarının sözlerinden bahsetti. Alman Profesör Neumark’in; “Tarihten Türkler çıkarılırsa, tarih diye bir şey kalmaz” sözünü hatırlattı. Atatürk’ün de tarihle ve Türklükle ilgili sözlerinden “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” sözünü belirtti.

Yine, 29 Ekim 1933’de Cumhuriyetin 10.yıl kutlamaları esnasında; bir gencin sorusuna karşılık haritaya bakarak cevapladığı sözleri okudu ve son cümleleri olan “… Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekir. Tarih bağı kurmamız lazım, folklor bağı kurmamız lazım… Bunları kim yapacak? Elbette biz.” Sözlerini tekrar etti.

Gençlik yıllarında “Dünya Türklüğü ve Esir Türkler” hakkında verilen mücadeleyi, Türk Dünyası’nı ve Dış Türkleri anlattı. 1991’de Sovyetler Birliği’nin yıkılışından, beş bağımsız Türk Devleti’nin ortaya çıkışından, özerk cumhuriyetlerden, Türk topluluklarından bahsetti. Artık herkesten; “Adriyetik’ten Çin Seddine kadar Türk Dünyası” ve “21.Yüzyıl Türk Asrı olacak” sözlerini duymaktan mutluluk ve sevinç duyduklarını belirtti.

Buradan hareketle “Avrasya Eğitimcileri Derneği”ni kurduklarını ve devamında başka ülkelerdeki Türklerin oluşturduğu derneklerle birlikte 2 Nisan 2008 tarihinde de “Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu”nu oluşturduklarını anlattı ve federasyonun çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

Göreve geldikleri 14 Nisan 2018 tarihinde yapılan 4.Olağan Genel Kurulu’ndan bu yana yaşananları özetleyip STK’ların sıkıntılarını anlattı.

Misyonlarının öncelikle Türklük davası; Gaspıralı İsmail Bey’in dediği gibi; “Dilde, fikirde, işte birlik” davası, tüm dünya Türklerinin, bulundukları coğrafyalarda rahat, huzur ve mutlu yaşamaları davası, kısacası “Türk Birliği” davası olduğunu söyledi.

“Kovid-19” salgınının da faaliyet yapmalarına engel olduğunu belirtip katılımcılara teşekkür etti.

Ardından Federasyonun ve Derneğin kurucusu ve uzun süre başkanlığını yürüten Şuayip ÖZCAN’ı konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Devamında -öncelikle konuklardan başlayarak- sırayla;

* Talim ve Terbiye Kurulu eski daire başkanı ve derneğimizin üyesi İzzet ÇEVİK’e,

* Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Yaşar KOCAOĞLU’na,

* Eğitim Ankara Derneği Başkanı Dr. Halis YEŞİL’e,

* HAK-SEN Genel Başkanı Ayhan ÇİVİ’ye,

* Gaziantep Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve derneğimizin de üyesi Fadime TOSİK DİNÇ’e,

* Azerbaycan Azad Muallimler Birliği Başkanı Parvana TALİBOVA ŞÜKÜR’e,

* Irak Türkmen Öğretmenler Birliği Başkanı Abdulselam BAYRAKTAR’a söz verildi.

Öğle yemeği için 12.45’de bir saatlik ara verildi. Ve aradan sonra genel kurul 13.45’de tekrar başladı. Sırayla;

* Kazakistan Dengi-Dengine Kazak Derneği adına Sevil PİRİYEVA ve Ercan ARGAN’a,

* Kırım Tatar Eğitimcileri Maarifçi Derneği adına Susanna MUSTAFAYEVA’ya,

* KKTC Teknik Öğretmenler Derneği Başkanı Ahmet ARSLAN’a,

* Romanya Demokrat Türk Birliği delegesi ve Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Vildan BORMAMBET’e,

* Türkiye Avrasya Eğitimcileri Derneği Başkanı Eyüp ÜSTÜK’e söz verildi.

Yönetim kurulu faaliyet raporu Federasyon Sekreteri Sevgi YALAV, mali rapor Federasyon Mali Sekreteri M. Banu YAMALI ve denetleme kurulu raporu da Denetleme Kurulu raportörü Ahmet ARSLAN tarafından okundu. Raporlar ayrı ayrı delegelerin oylarına sunuldu ve oy birliği ile ibra edildi. 2021, 2022 ve 2023 yıllarına ait tahmini bütçe, delegelerin oylarına sunuldu ve kabul edildi.

Zorunlu organların seçimine geçildi. Genel kurul esnasında mevcut delegelerle istişare edilerek aday listesi oluşturuldu. Oluşturulan bu oy pusulası oylamaya sunuldu. Oylama sonucu;

Yönetim Kurulu asıl üyeliklerine, Yaşar YENİÇERİOĞLU, Sevgi YALAV, M. Banu YAMALI, Vildan BORMAMBET ve Ahmet ARSLAN,

Denetleme Kurulu asıl üyeliklerine, Şuayip ÖZCAN, Abdulselam BAYRAKTAR ve Parvana TALİOVA ŞÜKÜR seçildi.

Yeni seçilen yönetim ve denetleme kurulları ayrı ayrı toplanarak kendi aralarında görev bölümü yapmışlardır. Buna göre;

Yönetim Kurulu:

Federasyon Başkanı : Yaşar YENİÇERİOĞLU (Türkiye)

Federasyon Sekreteri : Sevgi YALAV (Türkiye)

Federasyon Mali Sekreteri : M. Banu YAMALI (Türkiye)

Yönetim Kurulu Üyesi : Vildan BORMAMBET (Romanya)

Yönetim Kurulu Üyesi : Ahmet ARSLAN (KKTC)

Denetleme Kurulu:

Başkan : Şuayip ÖZCAN (Türkiye)

Raportör : Abdulselam BAYRAKTAR (Irak)

Üye : Parvana TALİBOVA ŞÜKÜR (Azerbaycan)