Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Unimog'ların satışı...

Unimog'ların satışı...

Alman Mercedes firmasının ürettiği arazi aracı Unimog bütün dünyada kullanılır. Askerî birliklerin yanı sıra Karayolları ve Orman Bakanlığı''nın envanterinde bulunur. Bir dönem TSK''da 5 bin adet vardı. 4x4, 6x4, 8x4, 8x8 özelliklerine sahip bu araçlar 45 derece eğimde bile tırmanır. 120 cm. suda hareket etme kabiliyeti yanında çöl koşullarına göre yapılmış tam bir arazi aracıdır. Personel ve yük nakliyesi yanında, zırhlılarına uçaksavar ve makineli tüfek takma özellikleri vardır. Aksaray''daki Mercedes fabrikasında halen yeni model üretimler yapılarak dünyanın çeşitli ülkelerine satılıyor. Modeline göre en az 1 milyon TL''den başlayan fiyatlar da 1 milyon 500 binden, 2 milyona kadar uzanıyor.

KKTC Barış Kuvvetleri''nin daha yeni aldığı bu araçlar ne hikmetse araç ömrünü tamamlamadan satılıyor. Jandarma Genel Komutanlığı bir kaç ay önce 1500 tanesini sattı. Tamamını alan Aksaraylı bir şirket... 1500 araç ayrım yapılmadan tanesi 33 bin TL''ye satılmış. Hurda fiyatına... Gerekçe zırhlı olmadığı için personel kaybına sebep olması. İşin altında BMC''nin Kirpi''leri var. Malumunuz BMC, TSK''ya astronomik fiyatlardan İsrail''den kopyalanan Kirpi aldı. Kirpi''ler de tel tel dökülüyor.

Biz yine dönelim Unimog''lara... Aksaray ilimize kayıtlı Yılmazlar Nakliyat Şirketi ucuza kapattığı ihaleden sonra satış müdürü Faruk Yılmaz, Aksaray Web TV''ye yaptığı açıklamada: "Aksaray''da üretilen araçlar TSK tarafından güvenlik amacıyla modernizasyonu gereği zırhlı taşıma araçlarını tercih etmesinden dolayı satışa çıkardılar. Unimoglara biz talip olduk. Çok şükür ihale bizde kaldı" diyor. Ve derhal satışa başlıyor. Cep telefonunu bile ilanlara yazmış. Tanesini 33 bin TL''den aldığı Unimogları 88 binden satıyor. En eski model için tabii. Bu arada 250-300-400-450 bine kadar farklı modeller için meraklıları Aksaray''a hücum ediyor. Yakın bir arkadaşım karavan yaptırmak için 350 bin vermesine rağmen 400 binden geri adım atmadılar.

Canım memleketimde akıllara "Kim bu firma?" sorusu geliyor. Başta İstanbul olmak üzere büyük şirketlerin arasından sıyrılıp bu ihaleyi almak her babayiğidin harcı değil. Şimdi tek tek ya da gruplar halinde satıştan elde edilen kârı varın hesaplayın. 1 değil, 100 değil, 1500 araç ki Jandarma haricindekilerle 2 bini geçiyor. Bu parayı kimler paylaşıyor bilemeyiz. Ancak son dönemde bazı siyasilerin işportaya düşürdüğü "Tüyü bitmedik yetimin hakkı"nın olduğu bu araçlar her dönem ihtiyaç duyulan Karayolları''na verilemez miydi? Dahası ciğerlerimizin kavrulduğu son orman yangınlarında sarp arazi koşulları araçlarının bulunmadığı ortaya çıktı. Başta Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere belediyelerin itfaiye ve kurtarma araçları olarak tahsil edilemez miydi? Daha kafamda yüzlerce deli sorular var! Ve tabii duyumlar da... Jandarma''da bu Unimog satışı ve Kirpi alımı yüzünden bir general ve 5 rütbeli, emekliye sevk edilmiş.

"Gerçeklerin günün birinde ortaya çıkmak gibi huyu vardır..." Bu satış da elbet de. "Sayıştay radarı"na yakalanacak. Ve günü geldiğinde hesabı sorulacak. Lafa gelince "millîliği" kimseye bırakmayanlar söz konusu "Millî servet"in üç-otuz kuruşa elden çıkarılmasına nasıl göz yummuştur. Helikopter ve yangın uçaklarından daha fazla su taşıma kapasitesi olan Unimoglar yangınlar için kullanılsa kıyamet mi kopardı? Ve hatta bazılarını ambulans haline getiremez miydik.

Meraklısı internetten takip etsin. Askerî plakaları bile sökülmemiş, silinmemiş. Unimog satışlarındaki fahiş fiyatları öğrensin. Ve dahası muhalefet partileri ve gönüllü kuruluşlar bu satışın peşine düşerek suç duyuruları yaparken, konuyu TBMM gündemine taşımalıdırlar.

Son nota gelince... Tank Palet Fabrikasından çekilen BMC''de durumlar ne alemde? Önümüzdeki günlerde bu dosyayı da açacağız!..

Yazarın Diğer Yazıları