Selçuk Geçer ABD’den gelecek kötü haberi bildi

Selçuk Geçer ABD’den gelecek kötü haberi bildi
Ekonomist Selçuk Geçer’in Fed’in açıklayacağı enflasyon rakamını önceden tahmin etti.

Dolarda şimdi neler olacak?

ABD Merkez Bankası FED, Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Ekonomist Selçuk Geçer, sabah saatlerinde attığı tweet ile enflasyonun yüzde 7.1 olarak açıklanmasının beklediğini duyurmuştu.

Yıllık enflasyon yüzde 7 olarak açıklanırken, Haziran 1982''den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Geçer, “ABD enflasyon yüzde 7.1 bekleniyor... Umarım olmaz...” ifadelerini kullanmış, enflasyonun piyasalarda yaratacağa etkiye dikkat çekmişti.

Geçer, faiz kararının açıklanmasının ardından ise "ABD''de enflasyon 39 yılın zirvesinde... ABD''de yıllık enflasyon Aralık''ta yüzde 7... Haydin geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Şöyle ki; federal fonların gecelik faiz oranı veya “hedef faiz oranını” artırdığında dolara olan toplam talep artacağı için (diğer para birimlerinin faizinin değişmemesi halinde) dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanır. Bunun nedeni dolar cinsinden fonların daha yüksek bir risksiz getiriye/faize yani ABD’ye geri dönmesidir.

Bu durumda ise tarihi değer kayıplarını gören Türk Lirası da dolar karşısında daha büyük değer kaybına uğrar.

Bu durumda bugün 13-14 lira civarında seyreden Dolar/TL’nin çok daha yüksek rakamları görmesi bekleniyor.

Öte yandan altın, faiz ve benzeri gibi sabit getiri sağlayan bir yatırım aracı olmadığı içn Fed faiz artırdığında altın fiyatlarının kısa vadede gerileyerek tepki vermesi olağandır ancak bu her koşulda geçerli değildir. Dünyada siyasi, ekonomik ve jeopolitik gerilimler arttığında genellikle para ve benzeri diğer tüm varlıklara olan güven azalır ve altın değer kazanır.

İlgili Haberler