Unutturma dozu!

Unutturma dozu!

İngiltere ve Danimarka, bütün pandemi kısıtlamalarını kaldırdı, Türkiye''de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca''nın "Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Gripten kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak açıklasak salgından farklı olmadığını göreceğiz. Müsterih olunuz." sözlerine rağmen HES kodu, maske ve test dayatması devam ediyor!

Sağlık Bakanlığı''nın mobil ekipleri, göz yaşartıcı bir gayretle, yurdun en ücra köşelerinde "kar kış demeden" doktor gözetiminde genetik terapi uygulamasına devam ediyor.

***

Yakın tarihte bir Amerikan vakfının desteklediği projede, altlarına o dönem için çok lüks sayılan arazi araçları verilmiş Sağlık Bakanlığı ekipleri, dağ köylerinde nüfus planlaması için hap ve araç-gereç dağıtıyordu!

Yine 30 yıl önce, "Procain Benziyll Penicilin" denilen bir tozun gribal enfeksiyonlara karşı beş yaş altı çocuklarda iğne olarak kullanıldığını öğrenmiştim. O dönemde söz konusu tozu üreten şirketin Fransa''daki adresi boş çıkmıştı! Sağlık ocaklarında görevli genç doktorlar, ilacın beş yaş altı çocukların üreme yeteneğini yok edeceğini söylüyordu. Yaptığımız yayınlar sonunda ilaç kullanımdan kaldırılmıştı ama adresi belli olmayan bir şirketten gönderilen tozu kullandıran Aile Planlaması yetkilileri ve dönemin Sağlık Bakanı hakkında hiçbir soruşturma açılmamıştı!

***

DW''nin haberlerine göre Avrupa Birliği de iki doz aşılanmış kişilerin "tam aşılı" statüsü dokuz ayla sınırlandırdı. Bu süre içinde hatırlatma dozu olmayanlar aşısız sayılacak. Hatırlatma dozunun kaç ay geçerli olacağı ise düzenlemede yer almıyor!

AB Komisyonu, ikinci doz aşıdan dokuz ay sonra hatırlatma dozu yaptırmayanların dijital aşı sertifikasının geçersiz hale geleceğini açıkladı.

Bu arada Türkiye, AB üyesi ülkelere seyahatlere kolaylık getiren AB Dijital Covid-19 Aşı Sertifikası Sistemi''ne dahil oldu. Aşı sertifikası ve geçerli vizeye sahip olanlar AB ülkelerine sorunsuz şekilde seyahat edebilecek.

ABD''de ise BioNTech ve Pfizer şirketleri, geliştirdikleri koronavirüs aşısının beş yaşın altındaki çocuklara da uygulanmasını sağlayacak ruhsat için ABD İlaç Dairesi''ne başvuruda bulundu.

Pfizer''ın konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, başvurunun FDA''nin talebi üzerine yapıldığı bildirildi ve başvuru yazısında Uğur Şahin''in "Yetki verilirse, ebeveynlere 6 ay ila 4 yaş arasındaki çocuklarını Covid-19''dan ve enfeksiyonun potansiyel ciddi sonuçlarından korumaya yardımcı olma fırsatı sunma olasılığı konusunda çok heyecanlıyız." sözlerine yer verildi.

***

Bütün ülkelerde, insanlar, iki doz aşının dokuz ay süre sonra etkisini kaybettiği, dolayısıyla hatırlatma dozuna gerek duyulduğu masalına nasıl inandırıldı?

2020 yılına kadar herkes, bir hastalığa karşı bir defa aşı olmanın ömür boyu bağışıklık kazandırdığını biliyordu. Şimdi iki doz sıvı yetmiyor, hatırlatma dozu da gerekiyorsa, bu sıvılarla insanlığın nereye götürüldüğünü konuşmak gerekmez mi?

Bütün dünyada medya, aşısız bir kişi ölünce günler boyu konuyla ilgili haberi gündemde tutuyordu. Şimdi dört doz aşılı tıp profesörü hayatını kaybediyor ama dört doz aşının neden ölüme engel olamadığı üzerinde kimse durmuyor.

***

İlaç şirketlerinin açıklamaları medya gücüyle bilim diye yutturuluyor! Türkiye gibi ülkelerde devlete güven esas olduğu için insanlar akın akın "aşı oluyorum zannı"yla ilgili kurumlara koşuyor... Beşinci doza gelenler var!

Öyle anlaşılıyor ki korkutma haberleri ve birinci doz, "bütün bildiklerini unutturma dozu" işlevi görüyor! Hatırlatma dozu da unutmanın sürekliliğini sağlıyor! Bir çeşit hafıza kaybı...

Yazarın Diğer Yazıları