Uzman isim altın ve dolarda yaklaşan kabusu açıkladı

Uzman isim altın ve dolarda yaklaşan kabusu açıkladı
Altın uzmanı İslam Memiş, altın ve dolar kurunda meydana gelen yükselişle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Memiş "İçeride de rekor kıran bir dolar kuru var. Powell’ın açıklamalarından sonra yeni rekorlar gelebilir. Döviz borcu olan insanlar ciddi anlamda tedirgin" dedi.

Yaşanacakları tek tek açıkladı

Merkez Bankası''nın faiz indirimi kararı sonrasında piyasalara müdahale etmenin olumsuz etkisine vurgu yapan altın uzmanı İslam Memiş, “Bugün gram altın 835 TL’ye kadar yükseldi. Gram altın en son 20 yıl önce yüzde 122 getiri sağlamıştı. Bugün ise yuzyıl başından bu yana yüzde 85 değer artışını konuşuyor. Ve dolar kuru Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesinde. Haliyle bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Memiş "Söylemlerimiz karşılığını bulmuyor. Bunu eleştiri anlamında söylemek marifet değil. Piyasalar Merkez Bankası''nın önüne geçti ve piyasalar fiyatı kendi belirliyor. Dolar karşısında çok ciddi anlamda düşük bir borsa var. Yabancı yatırımcının gelmesi gayet doğal. Tarihin en düşük seviyesinde borsa. Ve şu an Türkiye’de dolarla iş yapan herkes kazanıyor” dedi.

"PİYASALARIN GÖZÜ FED''DE..."

Altın ve dövizdeki gelişmelerle ilgili FED''den gelecek açıklamalara dikkat çeken İslam Memiş “Tahminlerin gerçekleşmediği ve öngörünün olmadığı bir döneme girdik. En kötüsü buydu. Bundan sonraki süreçlerde Gözümüz TCMB’de olacak. Israrla düşük faiz politikasını devam ettirmeye niyetliler. Ancak ’faiz indirimine uzun bir süre ara vereceğiz’ söylemleri gelebilir. Dünya genelinde 20 merkez bankası 2021 yılının son faiz kararını açıklayacak" diye konuştu.

Memiş "Küresel piyasaların gözü Amerikan Merkez Bankası Fed’de. Fed Başkanı Jerome Powell’dan şahin tonda açıklamalar bekliyoruz. Doların uluslararası piyasalarda değerinin artacağını öngörüyoruz. İçeride de rekor kıran bir dolar kuru var. Powell’ın açıklamalarından sonra yeni rekorlar gelebilir. Yabancı para birimlerinde de agresif yükselişler görüyoruz. Özellikle döviz borcu olan insanlar ciddi anlamda tedirgin. Bu kaygının ortadan kalkması için de faiz ayarıyla oynamamak gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

İlgili Haberler