Uzman isim yüz yüze eğitimde 'panik yapmayın' diyerek uygulanacak yeni kuralı açıkladı

Uzman isim yüz yüze eğitimde 'panik yapmayın' diyerek uygulanacak yeni kuralı açıkladı
Korona virüs hasta sayılarının azalmasının ardından yüz yüze eğitime geçecek okullarla ilgili uzman isimden uyarı geldi. Öğretim Gör. Özlem Demir, çocuklarını okula gönderemeyecek ailelerin panik yapmaması gerektiğini belirterek, devam zorunluluğu olmayacağını söyledi.

Uzman isim yüz yüze eğitimde 'panik yapmayın' diyerek uygulanacak yeni kuralı açıkladı

Türkiye’de korona virüs hasta sayılarının azalmasının ardından yüz yüze eğitim başlayacağı tarih de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından netleştirilmişti. Ancak bazı aileler, çocuklarını okula gönderme konusunda endişeli olduklarını dile getirdi. Bakanlığı, çocukların zor durumda kalmaması için devamlılık sorunu ile ilgili önemli bir maddeyi de kılavuza eklediği bildirildi.

Kış şartlarının ortadan kalkmasıyla okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını belirterek yüz yüze eğitim öncesi Millî Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen kılavuz çalışması hakkında bilgi veren Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Özlem Demir, “Kılavuz çalışmasının, okulların pandemi dönemine uyumlu şartlarda yüz yüze eğitime açılması için ana kaynaktır. Bu konuda Türk Standartları Enstitüsü iş birliği ile eğitim kurumlarındaki hijyen ve enfeksiyon alanları hakkında uzmanlaşan denetim personelleri, okulları yerinde inceleyip uygunlukları belgelediler. Eğitim kurumları belgeleme sonrasında takip sistemi aracılığıyla da izlenmeye devam edildi” şeklinde konuştu.

“DEVAM ZORUNLULUĞU OLMAYACAK”

Hazırlanan kılavuzun, bulaşıcı hastalıkların yayılımının taşıdığı riske karşı okullarda hijyen ve sanitasyon kuralları, korunmaya yönelik uygulamalar ve tavsiyeler içerdiğini belirten Özlem Demir sözlerine şöyle devam etti:

“Kılavuzda aynı zamanda salgın türlerinden, bulaş yollarından, korunma ve kontrol önlemlerinden de söz ediliyor. El ve solunum hijyeni konusunda uygulama bilgileri de verilen kılavuzda okullarda ortak kullanım alanları hakkında bilgiler tek tek açıklanıyor. Dersliklerde ve etüt salonlarında temiz havanın dışarıdan alınacağı havalandırma sistemleri kullanılması ve düzenli dezenfekte edilmesi anlatılıyor. Öğrencilere ve tüm personele eğitimlerin verileceği ve eğitim sonrası davranışların izleneceğinin vurgulandığı kılavuzda temizlik genel ilkeleri yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde maske, eldiven ve siperlik kullanımı hakkında bilgiler de veriliyor.

UZMANLAR EĞİTİM BAŞLAMASINI ÖNERİYOR 

Bakanlık yetkililerinin uzaktan eğitimlerde uygulanan 30 dakika ders, 10 dakika teneffüs kavramının yüz yüze eğitimde de uygulanacağını ve yüz yüze eğitime gelemeyen öğrencinin devam zorunluluğu olmayacak. Bu önlemler eşliğinde yine de salgının seyri nedeniyle, tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesinin daha uzun süre alacağı vurgulanıyor. Bazı illerde vaka sayısının azlığı ve Kovid-19 aşı sıralamasında öğretmenlere öncelik verilmesiyle birlikte uzmanlar tarafından kademeli bir şekilde haftanın belli günleri olmak kaydıyla eğitim-öğretime başlanması öneriliyor.”