Aman dikkat! Uzmanlar bayramı işaret edip uyardı

Aman dikkat! Uzmanlar bayramı işaret edip uyardı
Bayramla ilgili Doç. Dr. Şenay Topsakal ve Diyetisyeni Dyt. Müge Mertcan’dan kritik uyarılar geldi.

İHA’nın haberine göre; Ramazan ayı boyunca rutin beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkat Egekent Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Müge Mertcan, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi beslenme ve tatlı tüketimi konularında uyarılarda bulundu.

Rutin beslenmeye geri dönmenin besin çeşitliliğiyle olması gerektiğinin altını çizen Mertcan, “Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve açlık süresinin uzun olması nedeniyle daha az besin tüketiliyordu. Normal rutinine dönen vücut için beslenmede arttırılan öğün sayısı ile porsiyonda da bir anda artış olması bedeni fazlasıyla yoracaktır. Bunun için porsiyonları bir anda fazlasıyla arttırmak ve tek tip beslenmeye yönelmek yerine yavaş yavaş ve çeşitli besin alımında fayda var” şeklinde konuştu.

 

BAYRAMDA BESLENME VE TATLI TÜKETİMİ

Bayramlarda Türk kültüründeki tatlı ikramlarına da dikkat çeken Diyetisyen Müge Mertcan, “Bayramın en güzel yanı birçok kişinin ailesini ziyaret etmesi ve bayram sofralarında buluşulmasıdır. Sofrada geçirilen zamanın uzun olması nedeniyle, yemek miktarları fark etmeden artabilir ve bu durum yemek bitiminde fazla besin alımına bağlı sindirim problemleri yaşanmasına, nefes almakta zorluk çekilmesine sebep olabilir. Bundan kaynaklı gün içerisinde bağırsak problemleri ve mide yanmaları açığa çıkabilir. Bayram kültürü ülkemizde çok kıymetli bir noktada ve ikramları ile meşhurdur. Bu nedenle fazla miktarda tatlı tüketimi olmaktadır. Aynı şekilde şeker ve çikolata da fazla tüketildiği için kan şekerinin hızlı şekilde yükselip alçalmasına neden olacağından dengesizliklere yol açabilmektedir” dedi.

Bayram için beslenmeye dair tüyolar veren Diyetisyen Müge Mertcan, “Bayram sabahında besin alımına besleyici ve lifli besinlerle başlamak gün içerisinde iştah kontrolü sağlanmasına yardımcı olacaktır. Tatlı ikramlarının yoğun olduğu günde tercihlerde bulunmak, yoğun ve fazla miktarda tüketimden kaçınmak önemlidir. Bayramda tansiyonu, kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler sağlıklı süreç için beslenmelerine daha fazla önem göstermesi gerekmektedir” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Su tüketimine de her zamanki gibi dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Mertcan, şu önerilerde bulundu:

“Su tüketimi her zaman çok önemli. Bayram nedeniyle, çay, kahve gibi normal günden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi hatırlamak faydalı olacaktır. Gün içerisinde yeterli su tüketimini alışkanlık haline dönüştürülmelidir”

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Topsakal, Ramazan ayından sonra aşırı yemek tüketiminden kaçınılması gerektiğini ve sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirtti.

30 gün süren ramazan ayı boyunca sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek tüketimi sonrası başlayan aşırı yemek tüketimi sonrası uzamanlar uyarıda bulundu. Aniden aşırı yemeye geçmenin sağlığı tehlikeye atabildiğine dikkat çeken PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Topsakal, hastaları bu konuda uyararak açıklamalarda bulundu. Topsakal, “Pandemi ve 1 ay süren ramazan süresince hastalarımızın yeme alışkanlıklarının değiştiğini ve kilo almaya daha yatkın hale geldiklerini görüyoruz. Bu sebeple bayramdan başlayarak bundan sonraki süreçte aşırı yemekten kaçınılmalı ve hareketsiz kalınmamalıdır. Yemekler az ve sık öğünler olarak alınmalı, hızlı yemekten özellikle kaçınılmalıdır. Kahvaltı alışkanlığına geri dönülmeli ancak kahvaltıda ekmek dilimleri küçültülmeli ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Yüksek kalorili içecekler yerine, su tüketimi artırılmalı, gece yeme alışkanlığı terkedilmelidir” dedi.

“BAYRAMDA DİYETİN BOZULMAMASI GEREKMEKTEDİR”

Aşırı sıcak ve ağır yemeklerin sağlık açısından risk arz ettiğini belirten Dr. Topsakal, “Özellikle diyabet hastalarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız bayramda aşırı tatlı tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Kalp ve böbrek hastaları, diyabet ve kilolu hastalarımız gibi diyet yapması gereken tüm hastalarımızın bayramda diyeti bozmamaları gerekmektedir. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli, büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için tatlandırıcılı ya da şekersiz ikramlar hazırlanmalıdır. Aşırı sıcak ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır. Çay, kahve fazla tüketilmemeli uykuya önem verilmeli aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır ve ilaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler