Bağımsız Kürdistan çıkışı muhalefeti öfkelendirdi

Bağımsız Kürdistan çıkışı muhalefeti öfkelendirdi
Bağımsız Kürdistan çıkışı muhalefeti öfkelendirdi

AKP’nin kurucularından ve ilk dönem Dışişleri Bakanlığı yapan Yaşar Yakış, “Bağımsız Kürdistan” ın yavaş yavaş

AKP’nin kurucularından ve ilk dönem Dışişleri Bakanlığı yapan Yaşar Yakış, “Bağımsız Kürdistan” ın yavaş yavaş kurulduğunu söyledi. Yakış, “Bu kadar büyük bir halkın bağımsız bir devlet olma hayali var. Bu hayal meşrudur. Irak’ta otonom bölgeyi zaten sağlamışlar” dedi. Yakış, Suriye’de Kürt bölgesi kurulması yolunda atılan adımların sürpriz olmadığını belirterek, “Bağımsız Kürdistan istikametinde yollarına devam edecekler. İlk adımı Irak’ın içinde bulunduğu karışık durumdan yararlanarak attılar. Sonra Allah yardımcıları oldu ve Suriye’de de böyle bir durum ortaya çıktı” diye konuştu.

 


Türkiye de bölünecek

 


Yakış’ın açıklamalarına tepki gösteren MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, “Açıkça diyor ki ’birinci ve ikinci parçayı tamamladılar şimdi üçüncü e dördüncüyü tamamlayacaklar” dedi. 3’üncü parçanın İran, 4’üncünün ise Türkiye’de olduğunu herkesin bildiğini söyleyen Oğan, şunları söyledi: “Bunu önlemek yerine ’Allah yardımcıları olsun’mantığıyla yaklaşıyorlar. Yakış, PKK’nın yanı başımızda bir devlet kurduğuna sevindiğini gösterip, bunlarla iyi ilişkiler içinde olmamız gerektiğini bile söylüyor. Bizim bir parçamızı koparmaya çalışanlara nasıl ’Allah yardımcıları olsun, onlarla iyi geçinelim’diyebiliriz, nasıl güçlenmelerine izin veririz. Suriye sınırımızın doğu ucunda PKK yanlısı Kürt devleti, batı ucunda düşmanca gördüğümüz Alevi devlet olacak. PKK’nın kuracağı oluşumu düşmanca görüyoruz, çünkü bizden toprak koparmaya çalışan bir terör örgütü, binlerce insanı katletmiş terör yapılanması. Suriye’deki başka devletlerin inancının bize zararı var mı. Devlet politikası olarak neden düşmanca görüyoruz. Bu da AKP’nin dış politikasına dinin nasıl hâkim olduğunu, ayrımcılık yaptığını ortaya koyuyor.”

 


Dış telkinli politika

 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, AKP iktidarının, dışarıdan telkinlerle ya da bölgede bir takım stratejik hedefleri olan ülkelerin çizdiği politikaların gölgesinde iş yürüttüğünü ileri sürerken, “Stratejik derinlik rüyalarında dolaşacaklarına, gerçeklerle dış politikayı oluştursalardı çok daha iyi olurdu” dedi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, Yakış’ın açıklamalarını “ihanet” olarak yorumlarken, “Türk ordusunun muhteşem bir gücü var. Birkaç tane Kürdistan hayali kurmuş çapulcunun karşısında mı Türk ordusu duramayacak” diye konuştu.