Vatandaşa bir sor bin işit! Ne modası, ne tadı evlat! Örtünmek için giyniyor, ölmemek için yiyoruz

Vatandaşa bir sor bin işit! Ne modası, ne tadı evlat! Örtünmek için giyniyor, ölmemek için yiyoruz
Çarşı-pazar enflasyonunun her hafta yükseldiğini belirten emekli ve asgari ücretliler, isyan etti. Bir ürünü aynı yerden 1 hafta sonra aynı fiyata alamamaktan yakındı. Marketten çıkan bir emekli "Seneler önce yakışanı seçip giyerdik. Şimdi örtünmek için giyniyoruz. Aynı şekilde damak zevkimize uygun ürünü alıyorduk şimdi ucuz olanını" diyerek yukardaki başlığı attı.

Bağ-Kur ve SSK emeklilerini alacakları 5,75 oranındaki zam, mutlu etmedi. Sadaka gibi zamma isyan eden emekliler, bu parayla geçinmenin imkanı olmadığını belirterek "Biz yaşamıyoruz. Nefes alıp veriyoruz. Yaşayanlar bir eli yağda bir eli balda olanlar. Kısaca 1500 TL'ye yaşam savaşı vermeyenler" dediler.

"YAKINDA İNCİR YAPRAĞI İLE DOLAŞACAĞIZ"

64 yaşında olduğunu söyleyen işçi emekli "Önceden bir ürünün tadına bakıp, beğenirsem alıyordum. Şu an fiyatına bakıp en ucuzunu alıyorum. Bu yaşımda olmama rağmen, televizyon kanalında reklam çıkınca kanal değiştiriyorum. Tadını unuttuğum yiyecekleri yutkunarak izlemeye tahammülüm kalmadı. En son 6 ay önce sucuk yedim" dedi.

Moda diye bir şey bilmediğini oranın semt olduğunu söyleyen aynı emekli "Önceden aldığım gömleğin bile kumaşına bakardım. İncelerdim. Şimdi ise, yere tezgah açan isportadan 1 tane alabiliyorum. Ne dikişine ne kumaşına bakıyorum. 3 numara ver deyip ödemeyi yapıyorum. Onu da diğer gömleklerim yıkanmaktan elendiği için mecburiyetten alıyorum. Örtünmek için giyinmeye başladık. Bu zamlar durdurulmazsa Adem gibi önümüze incir yaprağı bağlayıp dolaşmaya başlayacağız" diye konuştu.

"A MARKETTEN DETERJAN, B MARKETTEN KAHVALTILIK"

Açlık sınırının çok altında bir parayla ay sonunu getirmek için bin dereden su getirdiklerini belirten bir emekli "Yürümekten ayakkabılarım deliniyor. Pençe üstüne pençe yaptırıyorum. A marketten temizlik ürünlerini, B marketten kahvaltı çeşitlerini, C marketten de tencere tava alıyorum. Promasyon ürünlerini de kaçırmıyorum. 1 hafta sonra ucuz peynir gelecekse o ürünün tadına bakmadan 1 haftayı zeytinle geçiriyoruz. Allah kimseyi bizim durumumuza düşürmesin" dedi.

"GÜNDE 20 DURAK YÜRÜYORUM"

Sadaka gibi zamma artık gülüp geçtiğini söyleyen bir emekli de "Dilenecek durumdayız. Şaka yapmıyorum. Emekli maaşımdan başka gelirim yok. Otobüs ücreti ödememek için günde 20 durak rahat yürüyorum. Soranlara utancımdan 'spor yapıyorum' yanıtını veriyorum. Devlet bir an önce seyyanen zam yapmalı. En düşük emekli maaşı en az 2000 TL olmalı. Beni en iyi anlayan benim durumumda olanlardır" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET KAZANAN ŞANSLI

Asgari ücretle bir fabrikada çalıştığını söyleyen 32 yaşındaki bir genç de isyan etti. Asgari ücretin net 2 bin 324 TL olduğunu belirterek "Sözde ben de asgari ücretle çalışıyorum. Elime 1900 lira geçiyor" demesi şaşkınlık yarattı.

Ardından da devam etti "Hesabıma 2 bin 324 lira yatıyor. Ben bu parayı bankadan çekiyorum. 424 lirasını ben ve mesai arkadaşlarım muhasebeye iade ediyoruz. Etmeyen işsiz kalıyor. Ses çıkaran da. Nasıl geçineceğimi kara kara düşünüyorum. Önceden benim yaşımda olanlar emeklilik hayali kurarlarmış. Ben ise emekli hayali bile kuramıyorum. 65 yaşına kadar da ne çalışabilirim ne de yaşayabilirim. Umudum bile yok. Hoş emekli olsan ne olacak. Verilen aylıkla geçinemeyeceğine göre çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Bir banta simit yiyen bir emekli de "Buna yaşamak deniyorsa yaşıyorum. Şu simit 1.75 kuruş. Çay kahvehanede bile 2 lira. Simit işi yapanlarda çay 3.50 TL'den başlıyor. O da ufak bardak çay. Büyük içersen iki yakan bir araya gelmez. Bir tek bisiklet yaka giyersen" diyerek yaptığı espriye güldü.

Sabah, öğle, akşam çay simit yemesi halinde günde 10 TL para harcayağını söyleyen aynı kişi "Günde 10 TL harcamak beni bozar. Ekonomim bozulur. Elektrik, su, doğalgaz ve şu kötü telefonun kontür parasını ödeyemez duruma düşerim. Fırın ekmeğinin tadını bile unuttum. Halk ekmek tüketiyoruz hanımla. En büyük zevkim ise bu simiti yemek. O da hafta da 1 gün. Ona vereceğim parayla 2 halk ekmek alıp evime götürüyorum" diyerek içinde bulunduğu çıkmazı dile getirdi.