Jenkins: Kararlar 5 yıl önce verildi

Jenkins: Kararlar 5 yıl önce verildi
Jenkins: Kararlar 5 yıl önce verildi

Türkiye 20 yıldır yaşayan İngiliz araştırmacı Gareth Jenkins, Ümraniye Davası’nda mahkemenin, sanıklara bu kadar uzun cez

Türkiye 20 yıldır  yaşayan İngiliz araştırmacı Gareth Jenkins, Ümraniye Davası’nda mahkemenin, sanıklara bu kadar uzun cezalar vererek “güç gösterisi” yaptığını savundu. Jenkins, “Sanıkların 5 yıl önceden suçlu olduğuna zaten karar verilmişti. Tayyip Erdoğan iki sene boyunca Başbuğ’la çok yakın çalıştı. Mahkemeye göre Başbuğ bir teröristti. Demek ki Başbakan da teröristti” değerlendirmesinde bulundu. Soruşturması 5 yıl süren ve aralarında emekli komutanlar, gazeteciler ve siyasetçilerin de bulunduğu Ümraniye Davası sanıklarının uzun ve ağır hapis cezalarına çarptırılmasının yankıları sürüyor. Amerika’nın Sesi’nin haberinde, son olarak dava kararlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın değerlendirmeleri olduğu anımsatılırken, “Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütü lideri olarak yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a ömür boyu hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak, ’Beraber çalıştığımız sayın Genelkurmay Başkanı’yla ilgili şüphesiz ki üzüntü duyuyorum’diye konuştu” ifadelerine yer verildi. Haberde, “Geçmişteki ’Tarih, Genelkurmay Başkanı’na terör örgütü lideri diyeni affetmez’ifadeleri kendisine hatırlatılan Başbakan Erdoğan ise, ’Ben o zaman kanaatimi çok açık, net ifade ettim ve bu kanaatimde herhangi bir sapma söz konusu değildir’dedi” denildi.
Haberde, Jenkins’in 5 bin sayfayı geçen Ümraniye Davası iddianamesini okuduğu ve 4 yıl önce, “Gerçekle Fantezi Arasında: Türkiye’nin Ergenekon Soruşturması” adlı raporu kaleme aldığı hatırlatılarak, şöyle devam edildi:

 


“Başbakan da terörist”

 


“Ergenekon diye bir örgüt olmadığını savunan Jenkins, ’Sanıkların 5 yıl önceden suçlu olduğuna zaten karar verilmişti’diyor. Mahkemenin sanıklara bu kadar uzun cezalar vererek ’güç gösterisi’yaptığını söyleyen Jenkins, gerçek bir darbe olan 12 Eylül için 80 sayfalık iddianame hazırlanırken, ’hayali örgüt’diye tanımladığı Ergenekon için yapılan soruşturmada binlerce sayfalık iddianame hazırlandığına dikkati çekiyor. Başbakan Erdoğan’ın da Ergenekon diye bir terör örgütünün varlığına ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un terör örgütü lideri olduğuna inanmadığını söyleyen İngiliz uzman şu yorumda bulunuyor: ’Tayyip Erdoğan 2 sene boyunca Başbuğ’la çok yakın çalıştı. Mahkemeye göre Başbuğ bir teröristti. Demek ki Başbakan da teröristti. Bütün devlet sırlarını, gizli şeyleri paylaştı ve beraber çalıştığı kişinin bir terörist olduğunun farkında değildi.”