Altın yönünü batıdan doğuya doğru çevirdi

Altın yönünü batıdan doğuya doğru çevirdi
Altın yönünü batıdan doğuya doğru çevirdi

İran, Çin gibi döviz fazlası ya da ambargo nedeniyle altına yönelen ülkelerin talebi Türkiye’ye yönelirken, kriz nedeniyle

İran, Çin gibi döviz fazlası ya da ambargo nedeniyle altına yönelen ülkelerin talebi Türkiye’ye yönelirken, kriz nedeniyle altın bozduran Yunanlılar da adres olarak İstanbul’u seçiyor.

Ekonomik kriz nedeniyle döviz fazlası bulunan İran, Çin  gibi ülkeler altına yönelirken, Yunanistan gibi krizin zinve yaptığı ülkelerde ise yastık altındaki altınlar bozduruluyor. Altın talebinde de de arzında da kilit nokta Türkiye. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün (TÜİK) dün açıkladığı dış ticaret verileri Türkiye’nin İran ile gerçekleştirdiği altın ticaretiyle ilgili ilginç bir gelişmeyi de ortaya çıkardı. Nisan ayında Türkiye’nin İran’a sattığı altın geçen yılın aynı ayına göre 4 kattan fazla arttı.


Türkiye’nin İran’a sattığı tonlarca altın, kayıt altına alınırken, Yunanlılar’ın her gün İstanbul’a tur düzenleyerek Kuyumcukent’te bozdurduğu altınlar ise kayıtdışında kalıyor..Alınan bilgilere göre, altın bozdurmak isteyen Yunanlılar 5-6 kişilik gruplar halinde sabah İstanbul’a gelip, altını Kuyumcukent’te bozdurup nakit paralarını aldıktan sonra akşam saatlerinde Yunanistan’a dönüyorlar.


Açıklanan verilere göre, Türkiye Nisan ayında en fazla ihracatını 1.47 milyar dolarla İran’a yaptı. Ancak, bu ihracatın çok büyük kısmı olan 1.2 milyar dolarlık bölümü bu ülkeye altın satışı ile gerçekleştirildi. Geçen yıl aynı dönemde İran’a satılan altın miktarı yaklaşık 300 kilogram seviyelerindeyken, 2012 Mart ayında 11 tonu geçti. Nisan ayında ise bu miktar 26 tonu aştı. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 440’lık bir yükselişe denk geliyor.

Atina’dan altın turları
İran’a altın ihracatındaki bu artışın nedenini ile ilgili çeşitli bilgiler var. Ülkede artan siyasi gerginlikten dolayı altının güvenli yatırım aracı olarak talebinin artması, İran’ın ekonomik ambargo nedeniyle diğer ülkelerle dolar yerine altın ile ticaret yapması gibi nedenler öne çıkıyor.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Vekili Norayr İşler, yapılan 1.2 milyar dolarlık ihracatın tek bir kurumdan kaynaklandığını tahmin ettiğini söyledi. Altının İran Merkez Bankası tarafından çekildiğini söyleyen İşler, “büyük ihtimalle İran Merkez Bankası başka bir ülkeden almak yerine nisan ayında altını Türkiye’den aldı. Bunu da Türkiye’de yerleşik İran ortaklı bir firma sağlamış olabilir” ifadesini kullandı. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Sedat Aybar ise İran’a yapılan ihracatının karşılığının ne şekilde ödendiğinin de önem arz ettiğine vurgu yaptı. Aybar, “Bu belki ülkeden alınan doğalgaz ya da petrol karşılığında da ödenmiş olabilir” dedi. Alınan bilgilere göre Yunanistan’dan  Türkiye’ye altın trafiği hızlandı.. Her gün  5-6 kişilik gruplar halinde Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen Yunan grubun yanında gizlice getirdiği altınları  İstanbul Kuyumcukent’te nakite çevirdikleri ve öğleden sonra ülkelerine döndükleri belirtildi.


Yabancı alımları ile dolar 1.87 TL’yi aştı
Dolar uluslararası piyasalardaki yükselişini yurt içinde de devam ettirerek bu dakikalarda TL karşısında 1,87 lirayı aştı. Merkez Bankası’nın istisnai gün uygulamasına devam etmesiyle güne önceki kapanışa göre düşüşle başlayan dolar 1,86 sınırına kadar gerilemişti.
Uluslararası piyasalarda euro/dolar paritesinin bir ara 1,2312’ye kadar gerilemesiyle yurt içinde de yükselişe geçen dolar, 11 Ocak 2012 tarihinden bu güne gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Böylece doların TL’ye karşı 1 Mayıs’tan bu güne kadarki yükselişi yüzde 7’ye yaklaştı. Dolar/TL 1 Mayıs 2012 tarihinde 1,7545 seviyelerinde bulunuyordu.