Yeniçağ Spor yazarları Portekiz - Türkiye maçını analiz etti! İşte o değerlendirmeler

Yeniçağ Spor yazarları Portekiz - Türkiye maçını analiz etti! İşte o değerlendirmeler
Yeniçağ Spor yazarları, 2022 Dünya Kupası Elemeleri play-off turunda bu akşam deplasmanda Portekiz'e konuk olacak A Milli Takımı değerlendirdi. İşte o yazılar...

A Milli Takımımız, 2022 Dünya Kupası Elemeleri play-off turunda bu akşam deplasmanda Portekiz ile karşılaşacak. Tek maçlı eleme sisteminde oynanacak mücadeleyi kazanan taraf play-off finaline yükselecek.

Yeniçağ Spor''un yazarları; Cevat Kol, Gürel Yurttaş ve Tahsin Doğan, Türkiye''nin Portekiz karşısındaki şansını ve olası oyun planını ele aldı.

FUTBOLUN POSEIDON''U CEVAT KOL:

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri Play Off Yarı Final maçında A Milli takımımız bu akşam 22.45’te Portekiz ile “tamam ya da devam” mücadelesi yapacak.

Kabul edelim etmeyelim; bizdeki yabancı hayranlığı hiç bitmiyor. Hangi oyuncuyu kim izledi? Kim bilgi verdi? Kim önerdi? Kapalı kutu! Sorumlu patron Alman Kuntz hangi maçları izledi? Örneğin lider takım Trabzonspor’un Trabzon’daki maçlarında hiç görmedim, duymadım. Herhalde benim gibi ekrandan izledi. A milli takım kadrosu açıklanır açıklanmaz eleştiriler başladı.

Bildik isimler kadroda. 36 yaşında Burak, erken emeklilik için başvursa listeye girecek olan Caner. İki aydır takımında oynamayan kaleci Sinan, bu isimleri çoğaltmak mümkün. Kombine almış gibi. Eskilerin yerine oyuncu yetiştiremeyen 85 milyonluk bir ülke. Kimse Kuntz’a “sen ne iş yaparsın?” demiyor.

Portekiz takımına bir bakın. Sürekli kendini yenileyen ve dünya futboluna futbolcu yetiştiren bir ülke.. Nüfusu 10 milyon 350 bin..

Diğer yanda 85 milyonluk Türkiye

Biz 36 yaşındaki Burak Yılmaz’ı kurtarıcı olarak sahaya sürerken onlar 37 yaşındaki Ronaldo’ya görev verirse oynatacak. Dünyada 800 golü geçen tek futbolcu. A Milli takım 775 gol atmış. A milli takımdan daha fazla golü var

İşimiz zor. İnanmak ve milli davaya sahip çıkmak lazım. Bu sahiplenme maç günü, maç haftasında olmamalı.

FUTBOLA TERS AÇIDAN BAKAN ADAM TAHSİN DOĞAN:

Türkiye''nin Portekiz karşısında şansı yok! Galibiyet için iyimser değilim

Baştan söyleyeyim, elbette ben de her Türk gibi bugün Milli Takımımızın Portekiz''i yenmesinden başka bir şey istemiyorum. Ama hiç iyimser değilim!

Çünkü... Türk futbolunda bir sistem, bir disiplin, bir düzen yok. Çünkü... Futbolcularımızda bir yaratıcılık, bir istikrar, bir plana uymak yok.

Ne var? Kişisel beceriler... Saman alevi gibi günlük parlayan performanslar... Şans toplarına bağlı gelen fırsatlar - ki çoğunu değerlendiremiyorlar...

Ne var? Morallerin erken bozulması... Oyundan erken düşme... Mücadeleyi erken bırakma... Eğri oturup doğru konuşalım... Karşımızda disiplinli ve sistemli oynayan bir Portekiz... Hem Dünya Kupası''nın hem Avrupa Şampiyonası''nın müdavimi, devamlı katılımcısı bir Portekiz... 2016''da Avrupa, 2019''da UEFA Uluslar Ligi şampiyonu Portekiz... Ki, o başarıların mimarlarından Cristiano Ronaldo hala kadroda...

Yanı sıra; Moutinho, Carvalho, Guerreiro, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Diogo Jota ve Joao Felix gibi orta sahada, hücumda hem yaratıcı, hem disiplinli, hem fizik olarak güçlü, hem mücadeleyi bırakmayan futbolcuları var. Bizim bugün kazanmamızın yolu, başta Kerem olmak üzere, Cengiz, Hakan ve Burak''ın "Saman alevi gibi" dediğim performanslarını ortaya koymalarından geçiyor.

Ve daha da önemlisi... Savunmada Çağlar ile Merih''in hatasız oynaması… Kalede Uğurcan''ın ligdeki performansını tekrarlaması...

Sonuç olarak, Türkiye''nin Portekiz''i elemesi benim için sürpriz olacak. Siz de "Sürpriz olur" demiyor musunuz? Favoriniz Portekiz değil mi?

FUTBOLUN SIRLARINI BİLEN ADAM GÜREL YURTTAŞ:

Milli Takım, Katar''da 21 Kasım-18 Aralık tarihlerinde düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası finallerine katılabilir mi?

Katılabilir. Ama önünde zorlu bir yol, önemli rakipler var. Onları geçebilir mi? Geçebilir. Ama bunun için her futbolcunun çok iyi oynaması, taktiğin uygun olması, disiplinin bozulmaması gerekiyor.

İlk rakip Portekiz. Önce Portekiz''in gücünü kabul etmeli, oyun planımızı ona göre kurgulamamız gerekiyor.

Şimdi isimlerini tek tek saymayayım. Portekiz''deki yetenekli oyuncuları başta Ronaldo olmak üzere herkes biliyor. Takım olarak en büyük özellikleri topa rakiplerine oranla çok daha fazla sahip olmaları. Bunu bilelim, ''İlle de biz daha çok topla oynayalım'' diye ısrar etmeyelim. Bırakalım onlar bireysel olarak ne kadar yetenekli olduklarını göstersinler. Biz Sırbistan''ın onlara yaptığını yapalım. Topu onlara bırakalım, savunma disiplinini bırakmadan sahamızda karşılayalım, hızlı ataklarla da sonuç arayalım.

Evet; Portekiz bireysel olarak yetenekli futbolculardan kurulu ama iyi bir takım olamadılar bir türlü. Bu maçta Dias, Pepe, Concelo gibi savunma oyuncuları da yok. Onların kopuk kopuk oynamasından yararlanmalı, dediğim gibi hızlı çıkışlarla da defanstaki zaaflarını avantaja çevirmeliyi. Onun için özellikle forvette hızlı oyunculara yer vermeliyiz. Cengiz Ünder''e mesela, Kerem Aktürkoğlu''na. Burak Yılmaz''ı ilk on birde değil de oyunun son bölümünde skora göre kullanmalıyız bence; Enes''i de.

Kuntz elbette bunları düşünüyordur. Milli Takım''ın başında yer aldığı 4 maçtaki uygulamaları geçerli not aldı. Bu kez de başaracaktır; yeter ki aksi bir durumda demoralize olmayalım.

Haydi Türkiye; kalbimiz seninle. Hepimiz Porto''da santradayız bugün; bayraklar elimizde.

İlgili Haberler