Orhan Uğuroğlu açıkladı. Atatürk THK'ya böyle maddi destek sağlamıştı!

Orhan Uğuroğlu açıkladı. Atatürk THK'ya böyle maddi destek sağlamıştı!
Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu’nun Atatürk ve THK ile ilgili paylaşımı sosyal medyada gündem oldu...

Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” diyerek 1925’te kurduğu Türkiye’nin gözbebeği Türk Hava Kurumu gelirlerinin kesilmesi, kötü yönetim, bütçeden pay verilmemesi ve yolsuzluklarla batağa sürüklendi.

Türkiye’yi saran orman yangınlarında bakımsızlıktan uçuramadığı uçaklarıyla tekrar gündeme gelen THK ile ilgili önemli bir bilgiyi Yeniçağ Gazetesi Ankara temsilcisi ve yazarı Orhan Uğuroğlu paylaştı.

ATATÜRK THK’YA BÖYLE MADDİ DESTEK SAĞLAMIŞTI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Uğuroğlu; “Atatürk; 10 Para ve 20 para değerindeki pullarla, bu tıraş bıçaklarıyla, Tayyare Piyankosuyla, 16 Şubat 1925''de kurduğu Türk Hava Kurumuna maddi destek sağladı. THK''da kurduğu fabrikada planörler ve İngiliz Miles Magister uçaklarını üretti. Dünya Atatürk''e bu yüzden "Dahi" dedi.” İfadelerini kullandı.

İşte o paylaşım:

THK’NIN KURULUŞU

Türk Hava Kurumu, Cumhuriyet''in ilanından 16 ay sonra, 16 Şubat 1925''te Atatürk''ün emriyle “Türk Tayyare Cemiyeti” adıyla kuruldu. Kayseri''de TOMTAŞ Uçak ve Motor Fabrikası''nı hizmete açtı. 1941''de Etimesgut Uçak Fabrikası, 1944''de de AOÇ uçak motor fabrikası kuruldu.

THK aralarında Atatürk''ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen''in de bulunduğu, birçok pilot yetiştirdi. Yangın söndürme uçakları ile yıllarca orman yangınlarında başarılı mücadele verdi. 1997''de Dünya Hava Oyunlarını Türkiye''de düzenledi. Uluslararası Havacılık Federasyonu, Türk Hava Kurumu''na Dünya Hava Oyunları kurucu ödülü verdi.

İlgili Haberler