İpekyoluna Çin de ortak

İpekyoluna Çin de ortak
Çin ve Türkiye Gümrük İdareleri arasında 2002 yılından bugüne kadar yürürlükte bulunan İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması revize edildi.

Anlaşma; Pekin’de düzenlenen Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı’nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile Çin Genel Gümrük İdaresi Bakanı YU Gouangzou tarafından imzalandı. Başkanlar toplantısında iki ülke arasındaki dış ticaret ve istatistik farkları, Fikrî Mülkiyet Haklarının Korunması, Kıymet Veri Bankası’na erişim, Çin’in TIR Sözleşmesi’ne iştirâki, Çin’in İpek Yolu İşbirliği ve Kervansaray Projesi’ne katılımı ve tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması konusunda işbirliğinde bulunulması kararlaştırıldı. 

2008’de başladı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın girişimleri ile 2008’de Antalya’da başlatılan ve târihî İpekyolu güzergâhında yer alan ülkeler arasında gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılmasına yönelik işbirliğini tesis ederek ticareti canlandırmayı ve bölgenin ekonomik refahını arttırmayı amaçlayan Uluslararası İpek Yolu Girişimi Forumu; Çin Gümrük İdaresinin de iştirâki ile tarihi İpekyolu güzergâhında nihâî noktaya ulaşacak.
Uluslararası İpek Yolu Forumu (Kervansaray Projesi) çerçevesinde; târihî İpekyolu güzergâhında Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan gümrük kapılarında gerekli çalışmalara başlanmıştı. Çin’in de projeye taraf olması ile Çin gümrük kapıları da yeniden şekillendirilecek.