Z Kuşağının Muhalefetten Beklentileri - Mahmut Esad Kıraç

Z Kuşağının Muhalefetten Beklentileri - Mahmut Esad Kıraç
Gençlerimizi ‘’Yurt dışına çıkmak istiyorlar’’ diye eleştiriyorlardı, onlar da sizden yaşanabilir bir Türkiye tesis etmenizi istiyorlar...

"Türkiye, evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânını vermiyor.” Ahmet Hamdi Tanpınar

Öncelikle şu soruyu cevaplandırmak gerekiyor: ‘’Başlıkta niçin iktidardan değil de muhalefetten beklentileri yazıyor?’’

Çünkü iktidar, Z kuşağına sorumlusu olmadıkları bir Türkiye’nin bedelini ödetmektedir. Gençlerin de doğal olarak yegâne umudu muhalefettedir.

Peki, iktidar bu gençlere ne yaptı ve buna karşılık gençlerimiz muhalefetten ne bekliyorlar?

Mesela iktidar gençlerimizi ‘’iş beğenmiyorlar’’ diye eleştiriyordu ya onlar da buna karşılık sizden çok basit bir şey istiyorlar: liyakat.

Gençlerimizi ‘’Yurt dışına çıkmak istiyorlar’’ diye eleştiriyorlardı, onlar da sizden yaşanabilir bir Türkiye tesis etmenizi istiyorlar.

İktidar istedi ki bu kuşak da geçmiş kuşaklar gibi onları günlerce aylarca dinlesin. Karşılarında oturup cümlelerinden kendilerine ders çıkarsınlar. İşte artık öyle değil… Artık gençler onları dinlemenizi ve asıl sizin onların cümlelerinden ders çıkarmanızı istiyorlar.

Trajikomiktir ama iktidar gençlere gücünün yetmediğini anlayınca ‘’telefonunu çıkar göster’’ diyordu buna karşılık muhalefetten özgürce tartışabilme kültürünün tesis edilmesini istiyorlar.

İktidar bu gençleri önce farklı farklı sınavlara soktu sonra da ayrı ayrı eledi. Liseye hazırlanırlarken bir SBS bir TEOG bir OKS çeşit çeşit sınavlara girdiler. Muhalefetten en azından bir sistem bekliyorlar. Anlayın artık, gençlerimiz dereyi geçerken at değiştirilmesini sevmiyor…

Kız veya erkek arkadaşlarıyla rahatça gezebilmek istiyorlar. Birileri çıkıp da ‘’kızlı erkekli yaşıyorlar’’ demesin artık. Yargılanmak değil anlaşılmak istiyorlar.

Cezaevine girmek ile girmemek arasındaki ince çizginin sosyal medyada atacakları bir tivitten geçmesini istemiyorlar. ‘’Silivri soğuktur.’’ esprisini unutmak istiyorlar.

İşsizlik korkusundan dolayı henüz üniversite sıralarındayken sinir stres sahibi olmaktan uzaklaşmak istiyorlar. Eğitim gördükleri alanlarda mesleklerini icra edebilmek istiyorlar.

Bugün gezebildikleri parklarda yarın çocuklarını yaşlandıklarında da torunlarını gezdirmek istiyorlar. Doğanın ve çevrenin korunmasını istiyorlar. Kısacası kültürel devamlılık istiyorlar.

Böyle madde madde sıralayınca sanki gençlerimiz çok şey istiyorlar gibi geliyor değil mi? Hayır ya hu! Şu maddelerin tamamını toplayın ne yapıyor biliyor musunuz? İnsanca yaşamak istiyorlar insanca.

Bütün bunların gerçekleşmesi karşılığında siz ne istiyorsunuz? Tabi ki oy istiyorsunuz. Emin olunuz bu gençler size oy verip sizleri de deneyecekler. Eğer siz vaatlerinizi ve gençlerin isteklerini yerine getiremezseniz işte o zaman bu iktidardan hiçbir farkınız kalmayacak…

Sevgili okuyucularım,

Peki, diyeceksiniz ki ‘’Ya hu bu iktidar gençlere hiç mi bir şey katmadı?’’

Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Elbette kattı…

Bu iktidarın gençlere kattığı en önemli değerlerden biri gençlerin din ile ahlakı birbirinden ayırabilme kabiliyetine erişmiş olmalarıdır. Her dindar olanın ahlaklı olmadığı örneği ile o kadar çok karşılaştılar ki artık ayırmak zorunda kaldılar.

Yalnızca bunu katmaları dahi o kadar kıymetli ki… Sırf bunu öğrendikleri için dahi gençlerimizin sırtı ileride yere değmeyecektir.