Karanfil yağı diş ve baş ağrısını bitiriyor mide bulantısını geçiriyor

Karanfil yağı diş ve baş ağrısını bitiriyor mide bulantısını geçiriyor
Karanfilin yararları saymakla bitmiyor. Diş, baş ve kas ağrılarını geçiren karanfil yağı gastirit ve mide bulantısını da önlüyor. Hindistan cevizi yağıyla birlikte vücuda sürüldüğünde sivrisinekleri de uzaklaştırıyor.

Sivrisinek bile kaçırıyor

Karanfil, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olmanın yanında, pek çok hastalığın tedavisinde de binlerce yıldır kullanılmakta olan şifalı bir bitkidir. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanmaktadır.

Karanfil çiçekleri açmadan önce, tomurcukken toplanır ve güneşli, havalı bir yerde kurutulur. Kurutulmuş tohumlarından yağı da çıkarılır. İçeriğinin yaklaşık yüzde 20’si esansiyel yağdan oluşur.

Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir. Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önler. Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklarda rahatlama sağlamak için 1-2 adet karanfili kavurup toz haline getirin ve balla karıştırarak bir-iki kaşık yiyin. 

Karanfil, bir dizi hastalık yapan mikroba karşı antibakteriyel özellik taşır. Karanfil özleri, mikropları öldürecek kadar etkilidir. Karanfil ekstreleri kolerayı yayan bakterileri de önler.

Özellikle akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve akciğer kanserinin erken aşamalarında hastalığı kontrol etmede yardımcı olabilir.

Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfillerden elde edilen özlerin insülini taklit ettiğini ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

MİKROPLARI ÖLDÜRÜYOR

Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol vardır. Bu uçucu aromatik yağın ağrı reseptörlerini (alıcılarını) uyararak ağrıyı azaltma kabiliyetine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle diş, baş ve kas ağrılarında çok etkilidir. Ayrıca yapılan araştırmalarda deney kobaylarına uygulanan karanfil özündeki öjenolün ödem kaynaklı iltihaplanmayı azalttığı gözlenmiştir.

Baş ağrısını gidermek için birkaç karanfili dövüp iyice toz haline getirip suyla karıştırarak macun kıvamına getirin ve bir parça kaya tuzu ya da himalaya tuzu ile karıştırın. Üzerine bir bardak süt ekleyip için. Bu karışım baş ağrılarını hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.

Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.

MANTARI BİTİRİYOR

Sivrisinek, böcek ısırıklarını önlemek için: 5-10 damla karanfil yağı ile sekiz damla hindistancevizi yağı karışımını yüzünüze, ellerinize ve bacaklarınıza sürün. Ayrıca sivrisinekleri uzaklaştırmak için mumlara birkaç damla karanfil yağı ekleyebilirsiniz.

Mantar enfeksiyonları için: Tedavi için iki çorba kaşığı hindistancevizi yağına 10 damla karanfil yağı karıştırın. Karışımı mantar oluşan bölgeye pamukla sürün ancak bu biraz yanma hissiyle karışık bir acı verebilir.

Bağırsak parazitleri için: Karanfil yağı ile bağırsak temizliği yapmak isterseniz, az miktarda suyla seyrelterek tüketebilirsiniz, ancak mutlaka bir doktora danışın.
Akne, çıban gibi cilt sorunları için: Akneleri tedavi etmek için birkaç damla karanfil yağını 1 çorba kaşığı hindistancevizi ile karıştırın ve iltihaplı bölgeye kulak temizleme çubuğu ile sürün. Ayrıca 2-3 damla karanfil yağını 1-2 tatlı kaşığı saf bal ile karıştırıp sorunlu bölgelere sürebilirsiniz. Kuruduktan hemen sonra bol suyla yıkayıp durulayın.

Sağlıklı ve genç bir cilt için: Bir fincan ılık suya 1-2 damla karanfil yağı ekleyebilir ve sabah-akşam bununla yüzünüzü bir pamuk yardımıyla masaj yaparak temizleyebilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulayın.

Kas yorgunluğu gidermek için: Banyo suyuna birkaç damla ekleyin.

Cinsel performansı artırmak için: 1 fincan ılık suya 2-3 damla karanfil yağı ve 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ilave ederek genital bölgeye pamukla sürün.
Solunum sorunları için: Kaynar su dolu geniş bir kaseye 2-3 damla karanfil ve okaliptüs yağı damlatıp buharını soluyun. Ayrıca soğuk algınlığı veya grip olursanız 1-2 damla karanfil yağını 5-6 kaşık hindistancevizi yağı ile karıştırıp boyun ve göğüs bölgenize sürebilirsiniz.

YAN ETKİLERİ 

Aşırı doz, öjenol içeriği nedeniyle alerjik reaksiyonlara veya toksik etkilere neden olabilir.

Diş ağrıları için sık ve aşırı dozda kullanıldığında diş etlerine, deriye, mukoza zarlarına zarar verebilir.

Kan şekerinin düşmesine neden olabilir, bu nedenle diyabet hastaları dikkatli olmalıdır.

Hemofili veya kan inceltici ilaçları alan kanama bozukluğu olan kişiler özellikle ilaç amaçlı kullanımdan kaçınmalıdır.

Kanama riskini artırabileceğinden ameliyattan veya diş tedavisinden iki hafta önce kullanımı bırakılmalıdır.

Çocuklar için tehlikeli olabilir ve karaciğer hasarlarına, sıvı dengesizliğine ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca iki yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.

Hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.

İlgili Haberler