Hesap yapmadan atılan başlıklar güldürür

Hesap yapmadan atılan başlıklar güldürür
“ABD’de benzin fiyatı rekor seviyeye ulaştı”. Başlık bu. Benzinin galonu 4 dolar 17 cent olmuş, yüzde 50 artmış. Hesapsız atılan başlıklar açığa düşürür. Bir galon 3,78 litre olduğuna göre Amerika’da zamlanan benzinin fiyat 1 Dolar 10 cent denk geliyor. ABD’de benzinin litresinin fiyatı TL olarak karşılığı 16 lira eder. Türkiye’de ise benzinin litre fiyatı 20 lira 35 kuruş o da bugün için geçerli. Bir de bunun yanında Amerika’daki halkın alım gücü var.

Tıpkı TRT'nin internet sitesindeki gibi

Hesap yapılmadan atılan başlıklar…”ABD’de benzin fiyatı rekor seyiyeye ulaştı”. Türkiye’deki akaryakıt zamlarını “Fiyat artışı” olarak lanse eden TRT''nin internet sitesi Amerika’daki benzin fiyatlarını haber yapmış. Ancak o haberi sayfaya taşırken, bir de hesap yapmak gerekir.

TRT’nin haberine göre ABD''de benzin fiyatları geçen yıla kıyasla yüzde 50''nin üzerinde artış gösterdi. Galon başına ortalama ücret 4,17 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Haber bu. Peki bir galon benzin kaç litredır? Sorunun cevabı bir galon benzin 3.78 litre eder. Peki o zaman galonu 4 dolar 17 cent eden benzinin bir litresi kaç dolardır? Yanıt 1 dolar 10 cent yapar. Onun da Türk lirası karşılığı da 16 TL. Kısacası ülkemizde benzin Amerika’dan pahalı. ABD''de bir yılda benzinin fiyatı yüzde elli artarken, Türkiye’da kaç kat arttığı ortada. Bu gece gelecek zamla birlikte Eylül ayından bu yana benzinin litre fiyatı yüzde 300''ün üzerinde bir artış kaydetmiş durumda. Amerika’daki halkın alım gücünün yüksekliği de göz önüne aldığımızda ise ülkemizdeki benzini ne kadar pahalıya aldığımız ortaya çıkıyor.

DEVLETİN AKARYAKITTAN ALDIĞI KDV YÜZDE 300 ARTTI

Eylül 2021’de mazottan alınan KDV miktarı 1 lira 10 kuruştu. Bu ay ise bu rakam 3 lira 47 kuruşa çıktı. Yani bu işten en çok devlet kazanıyor. Benzinde de durum aynı. Geçen eylülde benzinden 1 lira 18 kuruş KDV alan devlet şimdi 3 lira 10 kuruş Katma Değer Vergisi alıyor. Yani kısacası devletin akaryakıttan kazancı altı ayda yüzde 300 artmış durumda.

 

 

İlgili Haberler