Ankara’da söylediğini Tunceli’de de söyledi

Tunceli’den bildiriyorum! Maça iğneyle çıkan sporcu gibiyim ama sonuçta sahadayım!
MHP Genel Başkanı’nın merakla beklenen gezisinin,  “aman yavaş, aman dikkat”  diye diye, kalabalıkta çarpması muhtemel el-kol-dirsekten kaça-saklana izleyebildiğim kadarını aktarayım:
Ankara’dan bölgeye kara yoluyla ve hayli uzun bir konvoyla gelen Devlet Bahçeli geceyi Elazığ’da
geçirdi.
MHP Başkanlık Divanı üyeleri İsmet Büyükataman, Şefkat Çetin, Mevlüt Karakaya, Zühal Topçu, Ruhsar Demirel, Atila Kaya, Emin Haluk Ayhan, Sadir Durmaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, milletvekilleri, MYK üyeleri ve çok sayıda il başkanı da Tunceli ziyaretinde Bahçeli’ye eşlik etti.
Elazığ’da Bahçeli’nin konakladığı otelin lobisinde  “Tunceli’de şu kadar bölücü birikti... Bu kadar TOMA yığıldı... Şu kadar ilden polis takviyesi geldi...”  haberleri konuşuldu gece boyu.  “Gelmeyin” çağrılarından sonra Bahçeli’nin ne yapacağı merak konusuydu; dediğini yaptı. PKK yanlılarının protestolarına rağmen kararını değiştirmedi ve programlandığı gibi sabah 9.30’da Elazığ’dan çıktı, Keban, Kovancılar, Kamışlı, Mazgirt güzergahından Tunceli’ye giriş yaptı.
Elazığ’dan halkın bozkurtlarla uğurladığı Bahçeli’yi, yolda kimi askeri araçlarda bulunan erler ve yol işçileri de bozkurt işareti yaparak selamladı.

***

Akrepler, çevik kuvvet otobüsleri; güvenlik önlemleri İstanbul ve Ankara’dan gidenler için olağanüstü gibi gözükse de Tunceli’de görev yapan polisler,  “bunun hiçbir şey”  olduğunu söylediler.  “Bu şehir neler gördü” tonunda anlattıklarına göre aman aman  “kuş uçurtulmayacak”  türü bir uygulamaya gidilmemiş Bahçeli’nin ziyareti için; keza uçan/uçurulan kuşlardan biri Tunceli Valiliği girişinde MHP liderinin hemen dibine konabildi.  “Bahçeli bu topraklara giremez” diye bağırarak kendisini MHP liderinin önüne atan kadın, polis müdahalesiyle alandan uzaklaştırıldı.
Valilik binasına partililerin oluşturduğu kortejden geçerek giren Bahçeli’nin, şehre kısa süre önce tayin olan Vali Osman Kaymak’la sohbeti hayli samimi bir havada gerçekleşti. Gazetecilerin alınmadığı görüşmede Vali Kaymak,  “Tunceli’nin bir Türkmen yurdu olduğunun, halkının Türkçe konuştuğunun, bölücü bir tavır içinde olmadığının” altını çizdi. Tunceli’nin TEOG sınavında Türkiye birincisi, vergi sıralamasında da Türkiye ikincisi olduğu bilgisi veren Vali Kaymak, şehir halkının devletle barışık olduğunu ancak PKK’nın dağdaki varlığı devam ettiği için, dünkü kepenk kapatma olayındaki gibi dayatmalara boyun eğmek zorunda kaldığını söyledi.  “Ben PKK tehdidi olmasa Tuncelililerin size herhangi bir tepkilerinin olacağına ihtimal vermem”  diyen Kaymak’ın sözleri,  “devlet”in çözüm süreci dolayısıyla terör örgütü karşısında eli-kolu bağlı halde olduğunun kanıtı gibiydi.
Tunceli Valiliğinde Bahçeli’yi karşılayanlar arasında bulunan Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ,  “Alevilikte dergaha gelen mihman demandır, deman Ali’dir. Misafire yapılan saygısızlık Hz. Ali’ye yapılmış sayılır” diyerek, Bahçeli’nin ziyaretiyle ilgili protestoların ne Aleviler ne de Alevilikle özdeşleştirilemeyeceğini, olayların, ağırlığı dışarıdan gelen 300-500 kişilik bölücü grup tarafından çıkarıldığını ifade etti.
Valilik girişinde olduğu gibi Bahçeli’nin Valilik çıkışında da, Atatürk heykeli önündeki konuşması sırasında kalabalığı provoke etmeye dönük bireysel protestolar yaşandı. Bahçeli, Ankara’da, MHP Grup Toplantısı’nda söylediği ve Davutoğlu’nun Tunceli’de söyleyemezsin dediği, “Dersim bir isyandır, isyancılar da dönemin bölücü teröristleridir” sözünü tekrarladığı sırada Adliye binasından çıkan bir avukat  “Bölücü kim”  diye bağırırken, Vali Konağı’ndan çıkan bir eylemci de “Dersim uyuma, onuruna sahip çık”  diyerek Bahçeli’yi dinleyen kalabalığa doğru koşmaya çalıştı. Polisin engellediği bu eylemin hemen ardından, yine Vali Konağı’ndan çıkan bir kadın  “Dersim faşistlere mezar olacak”  diye slogan attı. Yaşananlar karşısında soğukkanlılıklarını kaybetmeyen MHP ve Ülkü Ocaklılar, Bahçeli konuşmasını tamamladıktan sonra Türk bayrağı açarak, “Ne mutlu Türküm diyene”  tezahüratında bulundular.
Cuma namazını Tunceli Yunus Emre Camii’nde kılan Bahçeli, çatışmayla sonuçlanacak, ziyaret sonrasında da şehir halkına zarar verecek bir PKK provokasyonuna mahal vermemek için esnaf ve Cemevi ziyaretlerini iptal ederek Elazığ üzerinden Ankara’ya döndü.
Dönüşte Bahçeli’nin konvoyunda bir de kaza yaşandı. Maddi hasarla atlatılan kazaya, MHP Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu’nun makam aracının önüne fırlayan köpek neden oldu.

***

Tunceli’ye, Davutoğlu’nun  “Ankara’da söylediklerinizi Tunceli’de söylemeye cesaretiniz yetmez” çıkışı üzerine giden Bahçeli, şehri ziyaretiyle ilgili olarak Davutoğlu’ndan gelen  “Vatandaşla kucaklaşsaydı daha iyi olurdu” değerlendirmesine de dönüş yolunda yanıt verdi:
- Ahmet Rıza Efendi’ye soruyorum, Tunceli Valiliği’nin bahçesinde, Atatürk heykelinin önünde toplananlar  “vatandaş” değil miydi!

 

Yazarın Diğer Yazıları