AVM'lerin açılış tarihi belli oldu: İşte AVM'lerde uyulması gereken kurallar

AVM'lerin açılış tarihi belli oldu: İşte AVM'lerde uyulması gereken kurallar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte AVM'lerin açılacağı tarih de kesinleşmiş oldu. Peki AVM'ler açıldıktan sonra ne olacak, AVM'lerde hangi kurallara uyulması gerekecek. İşte AVM'lerde uyulması zorunlu olan kurallar;

ERDEM AVŞAR / İSTANBUL / ÖZEL HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında normalleşme sürecine ilişkin detayları açıkladı.

Erdoğan, daha önce Yeniçağ internet sitesinin duyurduğu gibi AVM'lerin açılış tarihinin 11 Mayıs olduğunu açıkladı.

Öte yandan Erdoğan, açılacak iş yerlerini de sıraladı. Erdoğan'ın açıklamalarına göre giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler, belirlenen şartlara uymak kaydıyla iş yerlerini açabilecek.

AVM'lerde uyulması gereken kurallara da değinen Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu, "Sağlık Bakanlığının ve Ticaret Bakanlığının belirlediği kurallara uyulması şartıyla alışveriş merkezleri 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek. Giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler, belirlenen şartlara uymak kaydıyla, 11 Mayıs’ta hizmete açılabilecek."

AVM'LERDE HANGİ KURALLARA UYULACAK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AVM'lerin açılış tarihini açıklarken uyulması gereken kurallar olacağını dikkat çekti.

Erdoğan, AVM'lerde sosyal mesafe kurallarına uyulmasına dikkat çekerken, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın da işletmeler için bazı kurallar belirleyeceğini ve bu kurallara uyulma zorunluluğu getirileceğini ifade etti.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı; "Ancak, kurallara uyulmaması ve Allah göstermesin salgının yeniden yayılması halinde, çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda kalabiliriz. Dünyada salgını önce kontrol altına alıp, sonra kurallara yeteri kadar uymadıkları için yeniden meşum hastalığın pençesine düşen ülke örnekleri vardır. İnşallah biz böyle bir duruma düşmeyeceğiz."

AVM’lerde uygulanacak kurallar şu şekilde:

- Belirli sayıda mağaza açılacak.

- AVM’ye giren kişi sayısı kısıtlanacak.

- Döner kapılar kaldırılacak.

- Müşteriler mağazalara tek tek ve sayıyla alınacak.

- AVM girişlerine ısı ölçer kameralar konulacak.

- Müşteriler ateşleri ölçülerek içeri alınacak.

- AVM içinde müşteriler için yollar işaretlenecek.

- Yürüyen merdivenler UV ışınlarıyla dezenfekte edilecek.

- Kıyafetler dijital ortamda denenecek.

- Sosyal mesafe kuralı sık sık kontrol edilecek.

- AVM içinde belirli aralıklarla el dezenfektanı yerleştirilecek.

- Girişlerde müşterilere maske dağıtılacak.

KURALLARA UYMAMANIN BEDELİ AĞIR OLUR

Öte yandan söz konusu kurallara uymayan işletme  ya da vatandaşlara cezai tedbirler uygulanacak. Uzmanlar ise kurallara uyulmaması durumunda korona virüs salgının yeniden yayılmaya başlayabileceği uyarısında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açıklamasında salgının yeniden yayılması durumunda alınacak tedbirlerin çok daha sert olacağını ifade etmişti. Erdoğan, "Kurallara uyulmaması ve Allah göstermesin salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurabiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler