Baykuş neden doğada uçan en sessiz kuştur. Her şey sesi emen kanatlarında gizli: Bilim insanları çözdü

Baykuş neden doğada uçan en sessiz kuştur. Her şey sesi emen kanatlarında gizli: Bilim insanları çözdü
Baykuşların doğada uçan en sessiz kuş türü olduğu ortaya çıkmıştır. Japon mühendis ve tasarımcılar, bir baykuşu rüzgar tünelinde teste tabi tutmuş ve neden baykuşların sessiz olduklarını çözdükten sonra durumu teknolojik çalışmalara aktarmıştır. Tüm sırrı kanatlarında olan baykuşların güvercinlerle arasındaki ses farkı kayıt altına alınmıştır.

Baykuşlar uçarken kanat çırptıklarında neredeyse hiç ses duyulmamaktadır. Bu durumun temel nedeni ise kanatları, kanatlarındaki tüylerin şekli ve yapısından kaynaklanır. Kanatlar büyük ve geniştir.

BÜYÜK KANATLAR DAHA AZ KANAT ÇIRPMAYI SAĞLAR

Kanatlardaki büyüklük sebebiyle her iki kanadına binen yük miktarı düşer. Düşük hızlarda daha az kanat çırparak uçan baykuşlar daha az kanat çırpınca da dolaylı olarak daha az sesle uçar.

TÜYLERİ SESİ EMER

Baykuşların başka kuşlardan çok daha sessiz olmasının bir diğer nedeni ise kanatlarındaki tüylerin üç özelliğiyle ilgilidir. Kanadın ön kısmındaki tüylerin tıpkı bir tarağın dişleri gibi düzgün bir şekilde dizilmiş olması, kanadın arka kısmındaki tüylerin esnek, yumuşak ve aralıklı olması ve kanatların üst kısmındaki kadifemsi yumuşak tüylerin olmasından kaynaklamaktadır.

TEKNOLOJİYE KONU OLMUŞTUR

Baykuşların sessiz uçuşu teknolojiye de model oluşturmuştur. Japon mühendis ve tasarımcılar, bir baykuşu rüzgar tünelinde teste tabi tuttuklarında, bu kuşun kanat yapısındaki mükemmelliği bir kez daha görmüş ve sonunda trenin üzerindeki gürültüyü, baykuşun sahip olduğu düzensiz tüy prensibine benzeyen kanat şeklinde pantograflar kullanarak etkin biçimde azaltmayı başarmışlardır.

Bu araştırmayı yaparken de güvercin ve baykuşun uçarken çıkardıkları sesler kayıt altına alınmış ve karşılaştırımıştır.

İlgili Haberler