Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
İsrafil K.KUMBASAR

İsrafil K.KUMBASAR

Bu görüntü sizlere neyi hatırlatıyor?

Gazeteyi alıyorsunuz:
Recep Tayyip Erdoğan.
Radyoyu açıyorsunuz:
Recep Tayyip Erdoğan.
Gündemdeki son haberleri izlemek üzere televizyonun kumandasına sarılıyorsunuz:
Recep Tayyip Erdoğan.
Kanal değiştirip ‘sıradan’ bir eğlence programına geçiyorsunuz, ‘reklam arasında’ önce ülkenin dört bir köşesinden peş peşe sıralanan şehir isimleri, ardından malum zatın mühr-ü şerifi:
Recep Tayyip Erdoğan.
Kaskatı kesilen sinirlerinizi yatıştırmak için  “Bari biraz internette dolaşayım”  diye düşünüyorsunuz, tıkladığınız ilk sayfanın tepesinde ‘zoraki gülücükler saçan’ bir surat sizi karşılıyor:
Recep Tayyip Erdoğan.
Canınız sıkılıyor, nefesiniz daralıyor, hava almak üzere dışarıya adımınızı atıyorsunuz; caddenin tam karşısındaki binanın üzerinde boydan boya kaplı devasa bir fotoğraf, adeta  “Ensenizdeyim”  dercesine size göz kırpıyor:
Recep Tayyip Erdoğan.
Gözlerinizi ‘yedi defa’ silip, derinden bir ‘salavat’ çektikten sonra bir çay bahçesine kendinizi atıyorsunuz ki o da ne; karşı sokaktan kulak tırmalayan bir şarkı yükseliyor:
 “Reeecep Tayyiiip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan” 

***

Sağa bakıyorsunuz:
Recep Tayyip Erdoğan.
Sola bakıyorsunuz:
Recep Tayyip Erdoğan.
Peki kimdir bu Recep Tayyip Erdoğan, hangi niteliğidir onu bu kadar ‘yüce’ kılan?
İyi bir ekonomist midir? 
Hayır, ekonomi bilmez; onun bildiği ekonomi, ‘kaynakları’ satışa çıkarmak, ‘hazine arazilerini’ranta çevirmek, ‘yetim hakkını’ eş, dost, ahbap arasında üleştirmektir.
İyi bir hukukçu mudur? 
Hayır, hukuktan da anlamaz; onun anladığı hukuk, ‘yargıya’ çeki düzen vermek, ‘yolsuzlukları’açığa çıkaran hakimleri, savcıları, polisleri sürgüne göndermektir.
İyi bir strateji veya iyi bir uluslararası ilişkiler uzmanı mıdır? 
Hayır, onun anladığı strateji önceden ayarlanmış ‘One Minute’ kumpasını oya tahvil etmek, diplomasi ise ‘sıfır sorun’ ile yola çıkıp ‘sınırsız düşman’ edinmektir.
Peki, ‘bilimsel’altyapısı olmayan, ‘karizmatik’ niteliği bulunmayan bir kişiliğin arka planında ne vardır?
Bilimin olmadığı yerde ‘yalan’ vardır, karizmanın olmadığı yerde ise ‘reklam’ vardır. O yüzdendir ki ‘yalanlar’ üzerine kurulu reklamlar ‘bisküvi’, ‘çikolata’, ‘çiklet’ reklamlarını andırıyor:
 “Receeep Tayyiiip Erdoğan 
Recep Tayyip Erdoğan.” 

***

O halde nasıl oluyor da üç dönem üst üste ‘tek başına’ iktidar ve her seçimde oylarını yükseltiyor?
Geçmişi ‘hata’ ile dolu olan, muhalefeti ‘yapay’ olan ve ahalisinin ekseriyeti ‘cehalet’ ile boğuşan bir ülkede, öyle pek fazla şey bilmenize gerek yok.
Biraz ‘geçmişteki yaraları’ deşersiniz, biraz ‘olmayan muhalefete’ çatarsınız, olmadı arada bir ‘şiir’ okur ‘ağlama numarası’ yaparsınız. 
Üstüne üstlük siyasetinizi ‘din’ ekseni üzerine oturtur, ‘öfke’ ile karışık hitabet sanatınızı ‘molla’ edası ile konuşturur; sözlerinize ‘Allah’ ile başlar, ‘ayet’ ve ‘hadis’ ile bitirseniz, ‘allame-i cihan’ olsa karşınızda duramaz.
Bir de bakmışsınız ki kanatlanıp ‘uçmaya’başlamışsınız.
Hele hele etrafınız ‘varlıklarını’ sizin varlığınıza bağlayanlar tarafından çevrilmişse, ‘yağcılık’, ‘yalakalık’ tavan yapmışsa, işin ucu ‘İkinci Peygamber’ şirkine kadar uzanır.
İşte o ahval ve şerait içerisinde ‘kriptolu telefonlardan’ sızan hünerlerinizi duyan ‘bülbül’ diye beslediğiniz kargalar bile kanat çırpıp tempo tutmaya başlarlar:
 “Receeep Tayyiiip Erdoğan 
Recep Tayyip Erdoğan.” 

***

Her kim ki büyük konuşursa, Allah onu o konuda imtihan etmeden canını almaz.
Geçmişte büyük konuşanlar, şimdi o büyük konuştukları her konuda ‘yanlış üstüne yanlış’yapıyor; ‘günah üstüne günah’ işliyorlar.
‘İleri demokrasi’kavramı ile anılan bir çağda böyle davrananların, yatıp kalkıp sövdükleri ‘1930’lu yıllarda’ yaşadıklarını düşünün bir hele.
‘Neler yapabileceklerini’ aklınız hayaliniz alabiliyor mu sahi?

Yazarın Diğer Yazıları