Darbe kaç çeşittir!..

Milletin can ve mal güvenliğini korumak için millete ait silahların millete çevrilmesine dün de, bugün de, yarın da şiddetle karşıyız! Karşı çıkacağız.

Darbeler hiç bir dönemde birden ve gizli gelmez. Bağıra bağıra gelir, zira darbelerin alt yapısı ve gerekçesi olmadan oluşmadan zemin bulamaz ve yeşeremez!

Ülkemizde hukuksuzluk, adaletsizlik olarak değerlendirilmesi gereken darbelerin, darbeciliğin bu vesile ile kaç türü olduğunu da sorgulamak için iyi bir fırsat elde ettiğimi düşünenlerdenim! Milletlerin tecrübeleri, birikimleri acı da olsa böyle oluşuyor! Belki de önceki akşamki darbe teşebbüsünde bu zamana kadar yapılan darbe ve teşebbüslerin içinde maliyeti ve bedeli en az olanını yaşadık!(Şimdilik.)

Darbelerin bir çok maliyetleri, bedelleri vardır. Bunlar insani ve ekonomik boyutlar şeklinde değerlendirilebilir. Demokrasiye ve insan haklarına katkısı hukuk ve adalete ihtiyacı hatırlatır, bir olumsuz hastalıktır darbe ve diktatörlükler!

Peki ne oluyor da Türkiye bir kaç yılda bir böyle kesintilere uğruyor? Ya da zihinlerde, gizli ajandalarda bu hukuksuzluk hep yaşayabiliyor?

Neden, gelişmiş ülkelerde bu tip davranışlar bırakın olmayı, zihinlerde, fantezilerde bile yer bulamıyor? Bu sorular ve cevapları sorgulandığında bizi mutlaka gelişmiş demokrasi yolculuğuna davet edecektir!

Ülkemizde demokrasi var mıdır?

Kime ait demokrasi vardır?

Kimler bu demokrasiden faydalanır?

Çok yakın geçmişte sessiz ve çok kısa sürede bu ülkenin Başbakanı sivil bir darbeyle alaşağı edilmiştir!

Bu ülkede hukuk yolu ile hukuksuz bir şekilde muhalefetin iradesi yok edilmiştir! Bütün bunlara sessiz kalan Türkiye de hâlâ 1960 model kafaların olması böyle bakıldığında yadırganacak bir olgu mudur?

Bu ülkede demokrasi sadece AKP'lilere ve Tayyip Erdoğan'a mı uygulanan bir model haktır?

Demokrasiden demokratik ülkelerde kuşlar, böcekler, karıncalar faydalanırken biz neden faydalanamayız diyenlerin sayısı sizce çok mu azdır?

Ben darbecileri evelemeden her zaman lanetleyen biriyim ama şimdi bu zemini hazırlayanları da lanetlediğim kesime ilave etmek istiyorum.

"Bu nasıl bir darbeydi?" sorularının cevapları önümüzdeki günlerde hiç kuşkusuz bilen, bilmeyen herkesçe tartışılacaktır...

Yazarın Diğer Yazıları