Dolar düşünce zamlar geri alınır diye bekleyenlere kötü haber. Gazeteci Cüneyt Toros açıkladı

Dolar düşünce zamlar geri alınır diye bekleyenlere kötü haber. Gazeteci Cüneyt Toros açıkladı
Gazeteci ve ekonomist Cüneyt Toros, dün Resmi Gazete’de yayımlanan petrol fiyatlarına ilişkin karara dair dikkat çeken bir analizde bulundu.

Gazeteci ve ekonomist Cüneyt Toros ise konuya ilişkin sosyal medya hesabından iktidarın kur indirimi olması durumunda petroldeki özel tüketim vergisine yansıtmayacağını ancak akaryakıtta dövize bağlı düşüş olursa, bu tutar kadar ÖTV arttırılacağını belirtti.

AKARYAKITTA DÖVİZE BAĞLI DÜŞÜŞ OLURSA ÖTV ARTTIRILACAK

21.12.2021 tarihli ve 4938 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar’ı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Madde 1’de petrol fiyatlarında döviz kurlarının azalması durumunda bile özel tüketim vergi tutarlarında değişiklik yapılmayacağı net bir şekilde belirtildi.

Madde 1’de şu ifadeler aktarıldı:

“Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, 14/5/2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eh Karar kapsamlındaki malların, Enerji Piyasası Düzenleme Korumu tarafından ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas yurtiçi rafineri çıkış fiyatları ile yurtiçi rafineri çıkış fiyatı bulunmayanlarının adı geçen Kurum tarafından belirlenen fiyatları baz alınarak, sıfır olarak uygulanan özel tüketim vergisi tutarları, bu Kararın yayımı tarihi itibarıyla sıfırdan başlamak suretiyle, her bir malın fiyatında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak gerçekleşen azalış tutarı kadar arttırılır. Söz konusu malların fiyatlarında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak artış olması durumunda ise bu malların özel tüketim vergisi tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmaz, ancak artış suretiyle belirlenen her bir yeni fiyat, baz fiyat kabul edilmek suretiyle uygulanır.”

İlgili Haberler