Tırnak mantarından kurtulmak istiyenlere ilaç gibi tavsiye

Tırnak mantarından kurtulmak istiyenlere ilaç gibi tavsiye
Tırnak mantarı onikomikoz ismiyle de bilinir. Bu mantar bireyin el veya ayak tırnaklarının uç kısmının hemen altında beyaz veya sarı bir nokta olarak başlar. Oldukça yaygın bir şekilde görülen mantar enfeksiyonudur.

Tırnak içinde mantarı enfeksiyonu derinleştikçe tırnak renginde solma, kalınlaşma ve tırnağın kenarlarında parçalanma veya dağılma görülür. Tırnak mantarı tek bir tırnak ile sınırlı kalabildiği gibi birden fazla tırnağı da etki edebilir. Tırnaklarda bulunan mantar enfeksiyonu genişler ve ayak parmakları ile ayakların arasındaki bölgeye bulaşırsa bu duruma atlet veya sporcu ayağı veya tıbbi ismiyle tinea pedis denir. Tırnak mantarı diyabet gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara sahip bireylerde çok sık görülür.

TIRNAK MANTARI NEDEN OLUŞUR?

Tırnak mantarı enfeksiyonlarına çeşitli mantar organizmaları türleri sebep olur. Bu mantar organizmaları arasında tırnak mantarına en çok sebep olan tür, dermatofit ismi verilen bir mantardır. Ayrıca maya ve küf türleri de tırnak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Tırnak mantarı enfeksiyonu her yaşta gelişebilir, fakat yaygın olarak yetişkinler ve yaşlılarda görülür.

Tırnaklarda oluşan çatlaklar yüzünden mantarlar tırnağın altına ve ara katmanlarına girebilir. Mantar, tırnak enfeksiyonunun gelişmesinde, ayaklarda kan dolaşımının azalmasında ve zayıflamış bağışıklık sistemi gibi diğer faktörlerde rol oynayabilir.

KİMLER TIRNAK MANTARI RİSKİ ALTINDA?

Yaşlı kişiler, kan dolaşımı yavaşlayanlar, mantarlara uzun süre maruz kalanlar, yavaş büyüyen tırnakları olanlar, yoğun olarak ayakta terleme yaşayanlar, sporcu ya da atlet ayağı enfeksiyonuna sahip olanlar, yüzme havuzları, spor salonları ve duş odaları gibi nemli ortak alanlarda çıplak ayakla yürüyenler, ciltte veya tırnakta küçük çaplı yaralanma geçirenler, sedef hastalığı, diyabet, dolaşım veya bağışıklık sistemi sorunları gibi durumlara sahip kişilerin ayak mantarı yaşama riski daha yüksektir.

TIRNAK MANTARLARININ DAHA HIZLI GEÇMESİ NASIL SAĞLANIR?

Kullandığınız çay poşetlerini soğuduktan sonra çöpe atmayın ve bir kabın içerisine koyup buzdolabına kaldırın. Yirmi dakika kadar buzdolabında bekledikten sonra çay poşeti soğuyacaktır. Soğuyan çay poşetini tırnak mantarının olduğu bölgeye koyun. Bu işlemi günde üç defa tekrar edin. Zaman içerisinde mantarlı bölgenin iyileşmeye başladığını göreceksiniz.

İlgili Haberler