Facebook hakkında açılan davayı kaybetti. Kullanıcılarına tazminat ödeyecek

Facebook hakkında açılan davayı kaybetti. Kullanıcılarına tazminat ödeyecek
2015 yılında Facebook’a yüz tanıma özelliği getirilmişti. Kullanıcılar tarafından açılan toplu dava sonucunda karar verildi. Facebook kullanıcılarının rızasını almadan biyometrik verilerini toplamasını yasaklayan bir yasayı ihlal ettiği sonucuna ulaşıldı. Kuzey Kaliforniya’daki Bölge Mahkemesi kullanıcılara 397 dolar ödenmesine karar verdi.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Kuzey Kaliforniya’da yaşayan 1,6 milyondan fazla Facebook kullanıcısı, ödeme çeklerini bu hafta doğrudan depozito veya posta yoluyla almaya başladı. Davaya dahil olan bazı kullanıcılar, aynı evde yaşadığı kişilerle birlikte ödeme alma hakkı kazandıklarını söyleseler de, çekin henüz herkese ulaşmadığı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Facebook, platformda paylaşılan fotoğraf ve videolardaki kişileri tanımlayabilmek için geliştirdiği yüz tanıma sistemini geçen seneden itibaren kullanımdan kaldırsa da, o zamana kadar aktif bir şekilde kullanıyordu. Davacıları temsil eden avukatlara göre bu özellik, Illinois eyaletinin Biyometrik Bilgi Gizlilik Yasasına aykırıydı.

Şirket geçtiğimiz Ekim ayında “Meta Platforms Inc.”olarak yoluna devam etme kararı almasının ardından, yüz tanıma sistemini de kullanımdan kaldırdı. Özelliği aktif olarak kullanan kullanıcıların artık fotoğraflarda otomatik olarak tanınmayacağı belirtildi. Ayrıca Meta, halihazırda kayıtlı olan 1 milyardan fazla yüz tanıma şablonunu da tüm sistemlerden sildiğini duyurdu.

Görme engellilere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen alternatif metin açıklamalarında da fotoğraflarda tespit edilen kişilerin isimlendirmesinin durdurulması kararlaştırıldı. Şirket bu kararın, kullanıcıların artan endişesini gidermek için alındığını söyledi.

İlgili Haberler