Dinamo Kiev Fenerbahçe için büyük avantaj

Dinamo Kiev Fenerbahçe için büyük avantaj

FATİH SABOVİÇ / Yeniçağ

Geçtiğimiz sezon Süper Lig’i teknik direktör İsmail Kartal yönetiminde ikinci sırada bitiren Fenerbahçe, bildiğimiz üzere UEFA Şampiyonlar Ligi için ön eleme oynama hakkı kazanmıştı. Yapılan kura çekiminde sarı lacivertli temsilcimiz, Ukrayna ekibi Dinamo Kiev ile eşleşti.

İLK MAÇ BÜYÜK İHTİMALLE POLONYA’DA…
Teknik direktör Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Dinamo Kiev’e dair detaylara değinmeden önce önemli bir noktayı belirtmekte fayda görüyorum. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası iki ülke sporu da sporcuları da neredeyse tüm branşlarda ciddi darbeler almıştı.
19-20 Temmuz’da yapılacak ilk karşılaşma büyük ihtimalle savaş etkisi altındaki Ukrayna’da değil de komşu Polonya’da oynanacak. İkinci mücadele ise 26-27 Temmuz tarihlerinden birinde Kadıköy’de olacak.

SAVAŞ NEDENİYLE KADROLARI DARBE ALDI
Dinamo Kiev Teknik Direktörü Mircea Lucescu''nun, yaşanan tüm olumsuzluklara ve savaş nedeniyle takımdan ayrılan futbolculara rağmen görevini sürdürdüğü Ukrayna ekibi çoğunlukla kendi ülkesinin futbolcularından kurulu bir kadro ile mücadele edebilir.
Bu durum da Fenerbahçe lehine bir artı olarak işliyor. Jorge Jesus’un öğrencileri için şu aşamada Danimarka Ligi’ni 2. sırada tamamlayan Midtjylland ile eşleşmemesi pozitif bir konu gibi gözüküyor.

18 MAÇTA 45 PUAN TOPLAMIŞLARDI
Ukrayna Ligi’nin savaş dolayısıyla yarıda kalması sebebiyle 18 karşılaşmaya çıkabilen Dinamo Kiev, 14 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi alarak toplamda 45 puan almıştı.
Rakip filelere 47 gol atan Kiev, kalesinde 9 gol görerek ligin o ana kadarki en az gol yiyen ekibi olmuştu. Birinci sırada yer alan Shakhtar Donetsk ise 18 maçta 47 puanla liderdi.

EN GOLCÜLERİ 11 GOLLE TSYGANKOV
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrası ülkede lig yarıda kalmıştı. Federasyon, puan tablosunun o anki hâliyle sezonu bitmiş kabul etti. Dinamo Kiev, ikinci olarak Şampiyonlar Ligi bileti aldı. Birçok oyuncusunu kiralık gönderen mavi beyazlılarda bazı oyuncular dönmeye başladı.
Ancak takımda şu anda dikkat çeken isimler; 11 golle takımının en skoreri olan sağ kanat Tsygankov ve 9 gol atan 10 numara mevkiindeki Buyalskyi… Bir diğer 10 numara Garmash’ın ise 7 golü bulunuyor.

MUHTEMEL RAKİPLER DE BELLİ OLDU
Temsilcimiz Fenerbahçe rakibi karşısında turu geçmesi durumunda seri başı olacağı için 3. ön eleme turunda Benfica, Rangers ve PSV ile eşleşmeyecek. Sarı lacivertlilerin 3. ön eleme turundaki muhtemel rakipleri ise şöyle:
* AS Monaco
* Sturm Graz
* Union Saint-Gilloise
* Midtjylland / AEK Larnaca eşleşmesinin galibi

FENERBAHÇE, DİNAMO’YU HİÇ YENEMEDİ
Fenerbahçe, Avrupa kupalarında bugüne kadar Ukrayna takımlarıyla 8 maça çıktı. Sarı-lacivertli takım bu 8 maçt 1 galibiyet, 4 beraberlik ve 3 mağlubiyet aldı. 6 gol atıp, 10 gol yedi. Fenerbahçe, Dinamo Kiev ile Avrupa kupalarında 4 maça çıktı, 2 kez yenildi, iki kez de sahadan beraberlikle ayrıldı. Şampiyonlar Ligi elemelerinde 30 maça çıkan temsilcimiz, 12 galibiyet, 9 beraberlik ve 9 yenilgi aldı.

GALATASARAY VE BORUSSIA DORTMUND''U YENDİLER
Dinamo Kiev, Rusya''nın Ukrayna''yı işgaline dikkat çekmek için ligin tatil edildiği dönemde Galatasaray ve Borussia Dortmund ile özel maçlarda karşı karşıya gelmişti. Hazırlıklarını İstanbul ve Antalya''da yapan Mircea Lucescu''nun ekibi Galatasaray''ı 3-1, Borussia Dortmund''u ise 3-2 mağlup etti.

JORGE JESUS''LU BENFICA GEÇEN SEZON MAĞLUP ETMİŞTİ
Fenerbahçe''nin yeni teknik direktörü Jorge Jesus''un geçen sezonki takımı Benfica, Şampiyonlar Ligi gruplarında Dinamo Kiev ile karşı karşıya gelmişti. Takımlar Ukrayna''da golsüz berabere kalmış, Lizbon''daki maçı ise Jesus''un takımı 2-0 kazanmıştı. Jesus''un Benfica''sı, Barcelona''yı geride bırakarak Bayern Münih''le birlikte gruptan çıkmış, Dinamo Kiev ise grubu son sırada tamamlamıştı.
Fenerbahçe ile Dinamo Kiev, geçen sezonun başında Atatürk Olimpiyat Stadı''nda hazırlık maçı yapmış ve mücadele 1-1 sona ermişti.

Yazarın Diğer Yazıları