Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi: Dinamo Kiev

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi: Dinamo Kiev

FATİH SABOVİÇ / Yeniçağ

Süper Lig''i 2. sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi için ön eleme oynama hakkı kazanan Fenerbahçe, 2. ön eleme turunda Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev''le karşılaşacak. Sarı lacivertliler, 20 Temmuz ve 27 Temmuz''da oynadığı iki karşılaşma sonucu teknik direktör Mircea Lucescu''nun ekibini saf dışı bırakırsa, 3. ön eleme turunda Avusturya temsilcisi Sturm Graz''la kozlarını paylaşacak.

MAÇLAR 2-3 AĞUSTOS VE 9 AĞUSTOS''TA
Fenerbahçe, Dinamo Kiev''i devirdiği takdirde Sturm Graz ile ilk maçını 2-3 Ağustos''ta yapacak. Eşleşmenin ikinci karşılaşması ise 9 Ağustos''ta oynanacak. Sarı lacivertliler, Dinamo Kiev''e elenmesi durumunda ise yoluna UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda devam edecek.

KIEV, DAHA ZORLU RAKİPLERLE KARŞILAŞTI
Geriye dönüp hem Dinamo Kiev''in hem de Sturm Graz''ın sezon öncesi hazırlık maçlarına göz attığımızda; Ukrayna temsilcisinin, Sturm Graz''a oranla daha zorlu rakiplerle karşılaştığını söylemek mümkün...
Lucescu''nun öğrencileri, toplamda 5 hazırlık maçı (2 galibiyet, 1 beraberlik, 2 yenilgi) yaparken, sonuçlar şu şekilde oldu:
* Young Boys-Dinamo Kiev: 0-0
* Luzern-Dinamo Kiev: 1-2
* Lyon-Dinamo Kiev: 1-3
* Lyon-Dinamo Kiev: 3-0
* Antwerp-Dinamo Kiev: 2-1

YABANCILARININ OLMAMASI EN BÜYÜK AVANTAJ
Fenerbahçe açısından Dinamo Kiev''in durumuna bakacak olursak, şunları söylemekte fayda var;
+ Rusya ile Ukrayna savaşı dolayısıyla Dinamo Kiev''in neredeyse tüm yabancıları takımı/ülkeyi terk etti. Geriye UEFA''ya verilen listede sadece 2 yabancı futbolcu yer aldı; Benjamin Verbic (Sol bek) ve Tomasz Kedziora (Sağ bek). Geri kalan tüm isimler Ukraynalı futbolculardan oluşuyor.

HÜCUMDA ELLERİ BİRKAÇ TAKTİĞE MAHKUM...
+ Dinamo Kiev, teknik direktör Mircea Lucescu''nun tecrübesine rağmen, kadrodaki Ukraynalı futbolcuların çoğunun genç ve Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey bir platforma hazır olmaması dolayısıyla bu açığı çok koşarak, çok mücadele ederek kapatmaya çabalayacaktır.
+ Deneyim, teknik-taktik konuları ve saha içi yerleşimlerde sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle set savunması yapmakta ve set savunmaları aşmakta problemleri var. Bu da onları kontraatak futbolu ve rakip savunmanın arkasına atılan toplara mahkum bırakıyor. 

FENERBAHÇE''NİN EN BÜYÜK KOZU: ÖN ALANDA PRES GÜCÜ
+ Dinamo Kiev''in direkt olarak duran toplar ve takip eden atak aksiyonlarında kalesinde gol görme ihtimali epey yüksek.
+ Geride artıları şu; kaleci Boyko, tecrübesiyle takımı ve özellikle defans hattını iyi yönlendiriyor. Hazırlık maçlarında kazanılan karşılaşmaların dahi Dinamo Kiev aleyhine sonuçlanmamasını sağlayan isim Boyko oluyor. Ancak Boyko da ileride pres uygulayan rakiplerinin bu tuzağına kolayca düşebiliyor ve panikleyebiliyor. Bu da hataya ve kalesinde ciddi pozisyonlar görmesine yol açıyor.
 
SET SAVUNMASI VE HÜCUMUNDAKİ BAŞARI KRİTİK
+ Dinamo Kiev''in özellikle Rus-Ukrayna savaşı dolayısıyla içinde bulunduğu zor durum, takımdaki oyuncular ve teknik heyete son ana dek mücadele etme gücü veriyor. Ancak manevi güçlerinin sahada Fenerbahçe gibi usta ayakları olan bir takıma karşı gelebileceğine dair herhangi bir inancım yok. Özellikle Fenerbahçe''nin yerleşik savunma düzeninde başarılı olmasının yanına, hücumda yerleşik savunmaların kilidini açabilme potansiyeli, Dinamo Kiev''in aleyhine işleyecektir.

STURM GRAZ, ÇEKİLEBİLECEK EN İYİ KURALARDAN BİRİ
Avusturya Ligi temsilcisi Sturm Graz, geçtiğimiz sezonu kendi liginde ikinci sırada tamamlamıştı. Şu anda mevcut kadro değeri yalnızca 33 milyon 400 bin Euro olan ekip, oldukça genç bir kadroya sahip... İşte Sturm Graz''ın hazırlık maçları ve aldığı sonuçlar;
* Sturm Graz-Kapfenberg: 2-0
* Sturm Graz-Mura: 3-2
* Voitsberg-Sturm Graz: 0-11
* Sturm Graz-Liefering: 0-0
* Sturm Graz-B.W. Linz: 1-1
* Sturm Graz-Zbrojovka: 0-0
* Sturm Graz-Galatasaray: 2-1

GENÇ HÖJLUND''A DİKKAT ETMEK GEREK
+ Takımda 30 yaş ve üzerinde bulunan sadece 3 isim var. Bunlar 32 yaşındaki kaleci Siebenhandl, orta sahanın sağında görev alan 31 yaşındaki kaptan Hierlander ve 33 yaşındaki forvet Jantscher... Galatasaray karşısında yıldızını parlatıp 2 gole imza atan 19 yaşındaki forvet Höjlund ise hem olgun oyunu hem de yeteneğiyle dikkat çekiyor.

SAVUNMADAKİ HANDİKAPLARI: TECRÜBESİZLİK
+ Savunma hattının neredeyse tamamı 23 yaş ve altındaki futbolcularda oluşan Sturm Graz, en çok set hücumlarını karşılamada sıkıntı yaşıyor. Galatasaray''ı 2-1 yendikleri maçtaki pek çok pozisyonda bu durumu görme şansımız oldu.
+ Sturm Graz, Galatasaray karşısındaki gollerini çok bariz ve yapılmayacak defans hataları sonucunda attı. Fenerbahçe savunması özellikle baskı yediğinde gerek Osayi, gerekse Ferdi ve orta sahadaki isimlerin katkılarıyla bu presi kırabiliyor. O sebeple olası eşleşme durumunda Sturm Graz''ın bu opsiyonu büyük ölçüde işlemeyecektir.

AÇIK FARK OYUNCULARIN DENEYİMİ...
+ Fenerbahçe, Dinamo Kiev''i eleyip bir üst turda Sturm Graz ile eşleştiği takdirde en büyük avantajı kadrosundaki yerli ve yabancı futbolcular ile teknik heyetinin deneyimi olacak.
+ Sarı lacivertli ekip gerek duran toplarda, gerek set hücumlarında ve gerekse ani atak fırsatlarında etkili olabildiğini hazırlık maçlarında sıkça gösterdi. Ağustos ayının başına dek geçilecek Dinamo Kiev engelinin getirdiği momentumun, Fenerbahçe''nin yolunu Şampiyonlar Ligi Play-Off Turu''na rahatça götürebileceği kanısındayım. Bekleyip, görelim...

Yazarın Diğer Yazıları