Tozkoparan’da AKP’ye oy veren vatandaş isyan etti: 17 sene bayrak salladım bize bunun yapılmayacağını umduk

Tozkoparan’da AKP’ye oy veren vatandaş isyan etti: 17 sene bayrak salladım bize bunun yapılmayacağını umduk
Gazeteci İsmail Saymaz, kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılar ve yaptıkları mücadelelerle sık sık gündeme gelen Tozkoparan Mahallesi sakinleriyle ilgili dikkat çeken bir video paylaşımda bulundu. Saymaz, “ Muhafazakar vatandaşların yorumlarını AK Partililer izlemeli.” dedi.

''17 sene bayrak salladım bize bunun yapılmayacağını umduk''

Güngören''de bulunan Tozkoparan Mahallesi''nin Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle riskli alan ilan edilmesine dair Danıştay kararı açıklandı. Danıştay, 9 Temmuz’da verdiği kararda, bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İstanbul''da sık sık tartışmalara neden olan Güngören Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde Danıştay tarafından riskli alan kararının iptali sonrasında söz konusu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ''rezerv (yeni) yapı alan'' olarak değiştirildi.

Güngören Belediyesi tarafından ‘kentsel dönüşüm’ adı altında evlerinden çıkarılmak istenen vatandaşların elektrik, su abonelikleri ve doğalgazları kesilmişti. Tozkoparan halkının mücadelesiyle ilgili gazeteci İsmail Saymaz sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Saymaz sosyal medya paylaşımlarında,

“İstanbul Güngören’de kentsel - rantsal dönüşümle yuvalarından edilmek istenen Tozkoparan Mahallesi’nin bu talana karşı verdiği haysiyetli mücadelenin hikayesi: TozkopaRant!

Tozkoparan’da, evleri için mücadele ettikleri, haklarını aradıkları için karalanan muhafazakar vatandaşların yorumlarını AK Partililer izlemeli.” İfadelerini kullandı.

İşte Saymaz’ın bahsettiği o videodan bir kesit:

 
NELER OLMUŞTU:

Güngören''de bulunan Tozkoparan Mahallesi''nin Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle riskli alan ilan edilmesine dair Danıştay kararı açıklandı. Danıştay, bugün verdiği kararda, bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında İstanbul’un Güngören ilçesindeki Tozkoporan ve Küba mahallelerinde 2010’da kentsel dönüşüm planları, 2013’te ise riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edilmiş; ancak bölge rapor dahi olmadan bir kez daha "riskli alan" ilan edilip, "acil yıkım" uygulanması kararı devreye sokulmuştu.

Karar sonrasında konut sahiplerine bakanlık tarafından tebligat gönderilmiş ve yıkım çalışmalarına başlanacağı için evl

Mahalleli, kararın “hukuksuz” olduğunu belirterek, bir süredir eylem yapıyordu.

İlgili Haberler