Gazeteci Murat Çelik: Kur yüksekken iharacatımız artıyor diyenler bugün düşük kura alkış tutuyor

Gazeteci Murat Çelik: Kur yüksekken iharacatımız artıyor diyenler bugün düşük kura alkış tutuyor
Yeni ekonomi modeliyle ilgili eleştirilerde bulunan gazeteci Murat Çelik kur yüksekken ihracaatın arttığını söyleyenlerle ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Merkez Bankası’nın aldığı kararlar sonucunda dolar rekor üstüne rekor kırmaya başladı. En son 18 TL’yi bulan dolar kurunda hareketlilik devam ediyor.Durum böyle olunca ihracat yapan şirketler iflasın eşiğine geldiklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Kabine Toplantısı sonrası açıklama yaparak yeni ekonomi modelini duyurmuştu. Ayrıca, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dolar kuru 11 lira seviyelerine kadar çekildi.  Erdoğan kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrarı sağlamak için yeni araçların devreye alınacağını açıkladı. Böylece ekonomide Dövize Çevrilebilir Mevduat dönemi başladı. 

Erdoğan’ın açıkladığı ''Dövize endeksli mevduat''la ilgili tepkiler de art arda geldi.  İhracat yapan şirketler iflasın eşiğine geldiklerini açıklasalar da bazı ekonomistler ve iktidara yakın isimler, doların bilerek yükseltildiğini ve ihracatın iyi ilerlediği yönünde söylentilerde bulunmuşlardı. 

"DÜŞÜK KURA ALKIŞ TUTMALARINI NASIL DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Posta Gazetesi’nden Murat Çelik, piyasada olanlar ve döviz kurundaki hareketlilikle ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Çelik paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Önce şu konuda anlaşalım. Kurların, faizin ve enflasyonun düşmesinden herkes memnun, mutlu olmalı. TL''nin alım gücü elbette yüksek olmalı. Ama yine hepimiz, tüm bunların sürekli ve istikrarlı olmasını da istemeli, beklemeliyiz. Bu beklentiyle yapılan eleştiriler önemsenmeli.

Misal, daha bir hafta - 10 gün önce, kurlar delicesine yükselirken "Yüksek kur bilinçli tercih, ihracatımız uçuyor" diye konuşanların bugün düşük kura alkış tutmalarını nasıl değerlendireceğiz?”

İlgili Haberler